vrijdag 6 juli 2012

Oude doos

In dit berichtje zien jullie de foto waar mijn oma op staat. Naast haar in de strandstoel zit Kee Bos, er achter staat Chris Maas.
De foto is gemaakt in 1931 en niet in 1933. Dat weten we zeker, aangezien mijn vader en mijn tante een afdruk in hun bezit hebben waar dit jaartal op staat.


Deze foto is op dezelfde dag gemaakt, heel kort of na de foto die op het affiche staat. De badmannen dragen in die tijd meekraprode pakken op het strand.Over de kleur van de pakken van de mannen die direct naast Martina en Kee staan zijn de meningen een beetje verdeeld. De pakken lijken erg donker, terwijl de man met de pijp duidelijk een lichter pak aan heeft.
In 1931 worden er nog geen kleurenfoto's gemaakt. Foto's worden in zwart wit 'genomen' en daarna ingekleurd. De fotograaf van deze foto's is Wilhelm Tobien, een kunstschilder uit Keulen. Hij maakt rond deze periode veel foto's door heel Europe van mensen in streekdracht.

Een ander voorbeeld is deze foto:





Ik heb even overlegd met Jeanet en we zijn het er over eens dat dit Arnemuidse dracht is. De foto is gemaakt voor het Stadhuis in Middelburg. De jongetjes op de foto hebben al een 'gewone' pet op, in plaats van de pet die bij de Arnemuidse dracht hoort.
Waarschijnlijk is het donderdag, marktdag. Daar gaan de mensen op hun paasbest naar toe.

Mogelijk is deze foto op dezelfde marktdag gemaakt.


De vrouw heeft de dracht van het Middelburgs ambacht aan. Dat is zelfs voor die tijd al best bijzonder. Deze dracht is één van de eerste die niet meer wordt gedragen. De dracht lijkt op de Walcherse meisjesdracht, de bovenmuts is echter iets anders.


Ik heb echt zitten verzinnen waar de foto van de meisjes is gemaakt. Het zou zowel bij de kreek van Westkapelle als bij de kreek van Veere kunnen zijn. Helaas staat er verder geen informatie bij de foto. Misschien is er iemand die zo veel kennis heeft van de haardracht dat hij de foto kan plaatsen? Bij de Walcherse vrouwen met een langette muts (zoals mijn oma draagt) kun je namelijk aan de vorm van het streeksel (de rol haar) zien waar een vrouw vandaan komt. Wie heeft er een goed idee?

Het mooie van bovenstaande foto's vind ik dat je op één eiland maar liefst vier verschillende mutsen tegenkomt. Alle bovenmutsen zijn trekmutsen, maar de vorm is heel verschillend. Daaronder zit dan nog een ondermuts en in Arnemuiden ook nog een tussenmuts.
Alle mutsen zijn gesteven en daardoor gevoelig voor vocht. De Arnemuidse vrouwen dragen hun bovenmuts alleen op zon- en feestdagen. Alle andere bovenmutsen worden dagelijks gedragen. Een aantal vrouwen 'doen' hun muts zelf, anderen brengen ze naar iemand 'op t durp' om ze te laten wassen, stijven, strijken en plooien.

Geen opmerkingen: