woensdag 1 augustus 2012

Knitting sheath

In april van dit jaar schrijf ik over het Shetland Museum. Iedereen die geïnteresseerd is in breiwerk en die het Engels een beetje beheerst zou hier regelmatig eens een kijkje moeten nemen.
Het is dat het zo ver weg is, anders zou ik er graag een keer écht naar toe gaan. Op de website komt ook regelmatig een nieuwsbrief uit.


In één van deze nieuwsbrieven wordt geschreven over de techniek van het fair isle breien. De vrouwen op de Shetlands kunnen dit zo snel doordat ze één breinaald fixeren in een leren riem.

In vroegere tijden wordt hiervoor een knitting sheath gebruikt. Deze houders worden vaak gemaakt door mannen voor hun lief. Romantiek en praktische zaken gaan hier duidelijk hand in hand. 
Op de Shetlands zijn veel mannen werkzaam op of aan zee. Dat is te zien aan de sheaths. In de sheaths uit Lerwick zijn knopen gebruikt die typisch zijn voor de zeilvaart.



De vulling is gemaakt van veren. Dit zijn vaak ganzenveren, maar in feite voldoet elke flinke veer. Alle grotere veren van zeevogels (want die heb je veel op de Shetlands) zijn bruikbaar.
Om de verenbundel wordt een schede geknoopt. Hierin kan de man zijn kreativiteit kwijt. De mooiste sheaths hebben tot slot ook nog een kastje aan de punt. De sheath wordt door de vrouwen tussen hun riem gestoken. Daarin wordt dan één breinaald gefixeerd.

In de vroege breitijden zijn breinaalden van hout of van been. Deze breinaalden zijn vrij kort. Daardoor is een sheath goed bruikbaar. Deze naalden willen nog wel eens breken. Bij onderzoek naar de sheaths zijn inderdaad verschillende stukken breinaald in het binnenste van een sheath gevonden.















Later worden de breinaalden langer en gemaakt van staal. Dat vraagt om een andere manier van vasthouden. Er wordt nu gebruik gemaakt van langere, houten sheaths en nog later van de breiriem.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat een interessant logje, bijzonder om te zien hoe in andere culturen gebreid werd. Mooi om te lezen dat de stealth gemaakt werd door mannen voor hun lief! Ook het gebruik van voor de hand liggende materialen, zoals die veren, is boeiend! Zullen we er eens samen heen gaan? Ik wil wel hoor! groetjes Lupineke

Willy zei

Wat leuk om te lezen. Handig attribuut. Ik breide vroeger sokken met lange naalden, maar tegenwoordig met korte, daar moest ik eerst heel erg aan wennen omdat je weinig houvast hebt.
Het linkje sla ik op om later eens te bekijken, want ik weet nu al dat ik weer helemaal afdwaal.
Bedankt, groetjes

Anna zei

Hoi Lupineke,
Roep maar niet te hard, dan gaan we in oktober: http://www.shetlandwoolbrokers.co.uk/Shetland-Wool-Week dan is er nog veel meer te doen ;-)

MoniqueB. zei

HOi

Ik heb zelf een breiriem en ik vind je blog ERG informatief.
Ik wist er al een beetje van, maar dat er VEREN in zaten, wist ik niet. Ik had gehoord dat er hooi in zat.
In mijn breiriem zit paarden haar.