maandag 17 december 2012

Gevulde (Zeeuwse) speculaas

Eén van de allerlekkerste dingen in deze tijd vinden we gevulde speculaas. En dan gevuld met echte amandelspijs, niet met van die bonen prut :-(. Het is dan ook heel jammer dat dit gelijk na Sinterklaas al weer uit de schappen verdwijnt.


Voor iedereen die ook graag gevulde speculaas eet hierbij twee recepten. Eén van de traditionele, gevulde speculaas en één van Zeeuwse gevulde speculaas.


Wat heb je nodig?

De ingrediënten van beide recepten zijn voldoende voor één Zeeuwse knop bakblik.

Zeeuwse gevulde speculaas:
  • 200 gram Zeeuwse bloem
  • 125 gram gele basterdsuiker
  • 8 gram bakpoeder
  • 2 eetlepels kaneel
  • een paar draaien van de molen nootmuskaat
  • 1 eetlepel citroenrasp of citroensap
  • snufje zout
  • 150 gram boter of wajang
  • 2 eetlepels (soja)melk
  • 1 ei
  • 300 gram amandelspijs (meer is nog lekkerder)
  • (eventueel) 2 of 3 eetlepels Zeeuwse bietenstroop
  • een dag of nacht geduld


Traditionele gevulde speculaas:
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram donkere basterdsuiker
  • 3 eetlepels speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 150 gram boter of wajang
  • 2 eetlepels (soja) melk
  • 1 ei
  • 300 gram amandelspijs
  • een dag of nacht geduld
Wat ga je doen?
Voor beide recepten is de werkwijze gelijk.

Meng alle droge ingrediënten door elkaar. Snij de boter in kleine stukjes en kneed dit met de droge ingrediënten, de stroop (door de stroop wordt het deeg wat donkerder en plakkeriger) en de melk tot een soepel deeg. Voeg niet meer melk toe dan echt nodig is, dus begin met één eetlepel.

Draai het deeg in vershoudfolie en leg dit een nacht in de koelkast.

Kneed de volgende dag het deeg nog een keer goed door. Verdeel het deeg in twee gelijke delen. Vet de Zeeuwse knop bakvorm in (let goed op alle randjes en bultjes) en bestrooi deze met wat bloem.










Rol het deeg uit tot de doorsnee (ongeveer) van de bakvorm. Het geeft niet als de deeglap wat groter is, kleiner kan niet.
Leg de helft van het deeg in de bakvorm. Druk het deeg goed in alle randjes, maar zorg er voor dat er geen gaatjes in het deeg komen.

Prak de amandelspijs met het ei. Leg dit op het deeg in de vorm. Laat de randen vrij. Strijk de spijs met de bolle kant van een lepel voorzichtig glad.
Leg de andere helft van het deeg dan weer op de spijs. De randjes die uitsteken duw je voorzichtig naar beneden.


Bak de gevulde (Zeeuwse) speculaas 45 minuten in een voorverwarmde hetelucht oven van 175 C.






2 opmerkingen:

Anoniem zei

Heerlijk Anna! Helaas heb ik dit jaar nog geen eigengemaakte speculaas gemaakt.. druk druk... maar wie weet, komt het er nog van!

Annemarie's Haakblog zei

Oooh wat ziet dat er heerlijk uit! Leuk dat je het op Link Your Stuff plaatste. Misschien ga ik het wel eens proberen, maar nog niet nu want ik ben net bezig met het kwijtraken van een paar kilootjes :-)
Fijn weekend!
Groetjes, Annemarie