donderdag 10 januari 2013

Het proeflapje

Tja, iedereen weet het wel. Brei een proeflapje voor je aan een werkstuk begint. Ik heb er zelf (vroeger) ook altijd een hekel aan gehad. Met het groeien der jaren (het verliezen van wilde haren?) en het verkrijgen van wat meer geduld 'doe' ik er tegenwoordig wel aan.

Ik brei lapjes bij een nieuw patroon, om te zien hoe garen zich gedraagt, of het wordt zoals ik wil. Soms gebruik ik ze ook om te zien hoe materiaal zich gedraagt bij het (machine)wassen. Proeflapjes kunnen veel ergernis besparen.


Breirol voor visserstruien

Al zou je het misschien niet denken, met het breien van een proeflapje kan er nog al wat mis gaan. En als het daar mis gaat, dan gaat het waarschijnlijk ook met je werkstuk mis.


Proeflapje voor de kokkelsjaal


Eén: een proeflapje is hetzelfde als een steekproef of  stekenproef. Maak je proeflapje niet te klein. Bij een nieuw patroon moet je toch zeker 10 x 10 cm af kunnen meten. De kantsteken mag je niet meetellen. Dat betekent dat je voor zo'n 15 cm moet opzetten. 
Het op te zetten aantal steken is een gok, maar de wikkel om de bol geeft wel enige informatie. Die informatie is bijna altijd voor tricotsteek en heen en weer breien. Het is daarom echt een richtlijn en niet meer dan dat. Een kabel 'trekt' bijvoorbeeld enorm in elkaar. Zet dan zeker minimaal een dubbel aantal steken op van wat de wikkel aangeeft.


Breiproef met soy-silk


Twee: Dan ga je breien. Minimaal 15 cm in de hoogte. Soms is een grotere hoogte en/of breedte nodig. Bij Shetland lace kan het zo zijn dat een rapport over bijvoorbeeld 60 steken gaat en over 80 naalden. Voor een sjaal zal het niet veel uitmaken of die 60 of 70 cm breed wordt. Voor een kledingstuk is het wel een groot verschil. Voor fair isle zul je aan 15 cm genoeg hebben.


Breiproef soy-silk met linnen

Drie: brei een proeflapje altijd zoals je ook het werkstuk breit. Dat betekent: brei je je werkstuk heen en weer dan brei je ook je proeflapje heen en weer. Nu hoor ik jullie denken: 'En bij rondbreien dan?' Het antwoord is gelukkig simpel. Brei je proeflapje met 2 breinaalden zonder knop óf een rondbreinaald. Breek aan het einde van elke naald de draad af. Schuif je breiwerk op naar de andere kant van de naald. Brei opnieuw een naald aan de goede kant van het werk.
Dit is echt de grootste instinker. Er is volgens mij niemand die de rechte en de averechte naald van tricotsteek even los (of vast) breit.

Vier: behandel je proeflapje zoals je dat met je werkstuk ook gaat doen. Dus als je gaat dressen (of spannen) dan doe je dat ook met je proeflapje.  Dan kun je eindelijk ;-) gaan meten. Als de verhoudingen erg afwijken heb je twee opties: je past je breinaalden aan of je past je patroon aan.


Breiproef met tencel
Meer weten over breien, haken, proeflapjes, fair isle en andere handwerkzaken? Kom dan zaterdag 12 januari 2013 tussen 13.00 en 16.00 naar Atelier Jaffari in Arnemuiden. Daar zijn WiekeLupinekeJeanet en ik (zei de gek) aanwezig. Dan moet het toch wel héél gek gaan als we niet uit jullie handwerkproblemen kunnen komen?

Veel succes.



5 opmerkingen:

Jeanet zei

Jaaaaaa! Ik heb er zo'n zin in! :-)
Tot zaterdag!
Jeanet

bommelmien zei

Anna, ik ben helemaal blij met jouw adviezen en tips. Hoeveel brei/haakwerken zijn er niet mislukt doordat klakkeloos gebreid /gehaakt wordt. Een kleine moeite om even een proefje te maken.
Heel veel plezier daar in Arnemuiden en wie weet zien wij elkaar wel eens waar dan ook....??? Groeten van Willemien.

nelleke markesteijn zei

Oh, ik ben zo blij dat jij er ook bent zaterdag. Vooral met dat wat je vandaag beschrijft heb ik nu een probleem.
Wel proeflapje(s) gemaakt

Anna zei

Tjonge, wat een complimentjes! Ik ga bijna naast mijn kaplaarzen lopen ;-)

Betsy zei

Leuk om te lezen dat er nog iemand is die ook altijd een proeflapje maakt voordat het echte werk begint :)
Ik doe het ook en het behoedt je voor veel ergernis en extra werk.
Dit zijn tips waar andere handwerksters hun voordeel mee kunnen doen!
Dank je wel voor je tips.

Veel plezier morgen bij Jeanet en samen met de andere handwerksters.

Fijn weekend en een lieve groet,
Betsy
Wolatelier DiAn