zondag 26 mei 2013

Rijsmandjes

In het vorige berichtje vertelde ik dat een paar rijsmandjes wel handig is bij het maken van zuurdesembrood.
Aan het begin van mijn zuurdesem-avontuur heb ik die nog niet. Rijsmandjes zijn behoorlijk aan de prijs. Bovendien weet ik nog niet:
- ik het leuk vind om brood te blijven bakken
- het de tijd en moeite waard vind
- of de rest van de familie dit brood ook lekker vindt.

Dus: de eerste creaties worden gemaakt zonder rijsmandjes. Zoals het woord al aangeeft zijn deze mandjes bedoeld om brood in te laten rijzen. Het brood komt dan mooi in vorm. Bij een rijsmandje van bijvoorbeeld riet krijg je bovendien van die leuke 'artisan' randjes in je brood. Dat geeft een mooie authentieke uitstraling en het oog wil tenslotte ook wat.

Helaas heb ik er geen filmpje van, alleen een stilstaande foto (anders hadden jullie héél hard kunnen lachen):



De eerste twee broden liggen te rijzen. Brood met zuurdesem (zonder andere gist) is vrij slap van 'constructie'. Nadat de helft van de rijstijd is verstreken blijken de broden mooi te rijzen, maar vooral in de breedte. Daarom heb ik er in eerste instantie een paar opgerolde thee- en keukendoeken tussen gelegd.
Vervolgens rijst het brood naar de buitenkanten weg. Niet voor één gat te vangen leg ik daar dan twee grote rolstokken. Geloof het of niet: het rijzende deeg heeft zo veel kracht dat die stokken tot drie keer toe van de bakplaat afgeduwd worden. Dan geef ik het maar op.




De eerste bak levert daardoor wat plattere broden op. De smaak van de broden is prima en ik vind het leuk om te bakken. Daarom besluit ik toch rijsmandjes aan te schaffen: twee ronde en twee langwerpige. Mijn mandjes zijn voor broden van ongeveer 750 gram. Daarvan kan ik er precies twee tegelijk bakken in mijn oven.


Foto: weekend bakery
Foto: weekend bakery
















Er zijn verschillende soorten rijsmandjes in verschillende prijsklassen. Na wat rondlezen op het wereldwijde web worden het rijsmandjes van riet. Die zouden wat moeilijker in gebruik zijn voor beginnelingen maar wel het mooiste resultaat opleveren. Nu beschouw ik mijzelf echt nog als een beginneling op het zuurdesem bakgebied. Ik ben toch blij dat ik de (duurdere) rieten rijsdmandjes heb gekocht. De mandjes zijn bij verschillende (web)winkels te koop. Vooral in Duitsland is er veel keus. 

Op de website van de Weekend Bakery staat een filmpje over het voorbereiden van rieten rijsmandjes. En ik moet zeggen dat dit werkt. Inmiddels heb ik verschillende broden gebakken: met alleen zuurdesem, met zuurdesem en gist en inmiddels ook 'enriched doughs' zoals ze dat zo mooi zeggen in de UK. (Wat is de Nederlandse benaming hiervoor? 'Verrijkte degen' ;-)?)


Al deze broden hebben een mooi resultaat met het rijsmandje. Bovendien weet ik inmiddels dat het belangrijker is om je rijsmandje in te 'bloemen' dan je deegstukken. Ik bestrooi de mandjes met wat tarwebloem en de deegstukken met (ongebleekte) griesmeel. Nu ben ik al een keer de tarwebloem vergeten en een andere keer de griesmeel. In het geval met (zonder) de tarwebloem had ik een plakincident. De boule bleef gedeeltelijk aan het mandje hangen. Een paar dagen later vergat ik bij hetzelfde soort deeg de griesmeel. Hoewel het mandje wat moeilijker loste kwam dit brood er wel goed uit.


Foto: weekend bakery

Nog een tip: als je toch rijsmandjes besteld en je hebt het geld er voor over koop dan ook gelijk bakkerslinnen. In het verleden gebruikte ik een vochtige theedoek bij het rijzen. Dit bakkerslinnen bevalt echter veel beter. Het kan droog over de deegwaren heen. Na gebruik klop je het linnen uit en rol je de lap weer op. Je kunt dit linnen ook gebruiken om stokbrood op te laten rijzen. Ik moet wel bekennen: dit heb ik nog niet geprobeerd.




1 opmerking:

bommelmien zei

Wat een avonturen!
Ik vind het geweldig wat je doet... Je bent heel basic bezig. In Duitsland kun je überhaupt (toepasselijk woord) veel meer kopen op inmaak- en voeding- gebied. Het is ook een veel groter land.
Je broden zien er fantastisch uit. Goed materiaal doet dus veel...
Ons gezin is daar te klein voor en wij hebben duidelijk een verschillende smaak wat brood betreft. Volg je bak kunst met veel genoegen. Succes en eet er smakelijk van. Fijne zondag.
Groet, Willemien.