maandag 17 juni 2013

Tjonge, jonge

wat was het spannend vorige week met de uitslagen van de examens. Dit is niet goed voor bloeddruk en hartslag. Oudste is geslaagd met vlag en wimpel (die hingen we dan ook uit). Volgende week volgt de diploma uitreiking.


In de tussentijd ben ik, om de zinnen te verzetten, gaan bakken. Op het blog van Levine vond ik het recept voor een speltbrood. Het is een heel lekker brood. Bij de bakker in de buurt van mijn ouders verkopen ze een broodje wat er qua smaak op lijkt: de kloostermop.
De kloostermop is wel zoeter dan het speltbrood van Levine, de mop gaat meer richting suikerbrood. Nu is het probleem dat zowel in de kloostermop als in het suikerbrood lactose zit. En daar hebben zowel jongste als ik last van.

Daarom ben ik gaan experimenteren met het recept. Alle pogingen waren lekker en de lekkerste wil ik graag met jullie delen. Het is een brood geworden van tarwebloem:

Wat heb je nodig?
Thoolse mop: Genoeg voor 2 broodjes

  • 125 gram roggedesem (actief, 100% hydratatie)
  • 220 gram handwarm water
  • 500 gram tarwebloem
  • 6 gram gist (omdat dit een verrijkt deeg is gebruik ik 'bruin', met 'blauw' lukt het ook)
  • 8 gram zout
  • 15 gram zonnebloemolie
  • een flinke theelepel koekkruiden (of naar smaak)
  • 200 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 50 gram noten (walnoten, hazelnoten, pecan noten)
  • 80 gram rozijnen
  • 2 eetlepels hagelsuiker of greinsuiker
  • beetje griesmeel of tarwebloem om brood en rijsmandje te bestrooien
Wat ga je doen?
Ik gebruik voor de bereiding een standmixer. Op de hand duurt het kneden (veel) langer.

Doe desem, tarwebloem en water in een kom. Kneed dit in 2 minuten tot een ruw deeg en laat dit mengsel (afgedekt) 20 minuten staan.

Voeg gist, olie, suiker en zout toe. Kneed nu het mengsel in ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg. Let op: het deeg is erg plakkerig. Dit hoort zo.

Links: Thoolse mop, rechts gewoon brooddeeg

Kneed daarna de koekkruiden, noten en rozijnen door het deeg.



Eerste rijs: Vet een kom in met olie. Maak een bal van het deeg. Keer het deeg een keer in de kom. Laat dan op een warme, tochtvrije plaats 1 1/4 uur rijzen. Als je er met een (ingevette) vinger in prikt en het gat blijft staan dan is het deeg goed gerezen.

Vet het aanrecht in met wat zonnebloemolie. Stort het deeg uit de kom en druk de lucht er uit. Deel het deeg in twee gelijke stukken en bol het op. Laat dit afgedekt 20 minuten rusten.

Bol daarna het deeg voor de tweede keer op, nu wat steviger. Strooi de hagel- of greinsuiker over de bovenkant. Strooi er daarna wat tarwebloem of griesmeel over. Bestrooi ook 2 rijsmandjes met griesmeel. Leg nu de deegbollen met de bovenkant naar onderen in de rijsmandjes. 
Je kunt het deeg ook direct op een bakplaat laten rijzen. Het zal dan meer naar de zijkant rijzen dan in een rijsmandje.

Tweede rijs: Dek het deeg af. Laat het deeg nog 1 1/2 uur rijzen. Als je er met een vinger in prikt en het deeg veert terug dan is het goed gerezen.

Bestrooi ondertussen een bakplaat met griesmeel. Verwarm de oven voor op 200 C conventioneel of 180 C stoomoven. Stort de broodjes op de bakplaat. Bak het brood 20 minuten met stoom. Dan zet ik de stoom uit en bak nog 15 minuten. Let er op dat de suiker niet verbrandt. Zet dan de temperatuur wat lager en bak eventueel wat langer.
Als je één groot brood bakt wordt de baktijd langer. Het brood is gaar als het hol klinkt als je er op klopt.


De korst is nu nog zacht. Bij het afkoelen wordt die heerlijk knapperig.

Eet smakelijk!

Heel veel goede tips over broodbakken vind je bij Levine.

Geen opmerkingen: