maandag 16 september 2013

Lactosevrij wittebroodmix

In Halsteren staat de Antoniusmolen. In Oud-Vossemeer staat molen De Jager. Beide molens worden gedraaid (zeg je dat zo?) door dezelfde molenaar: Corneel. Het leuke is dat molen De Jager ook nog echt voor het malen wordt gebruikt.



Bovenstaande foto is gemaakt door Corneel van molen De Jager. Leuk detail: dit is onze oom met zijn paarden.

Op een zonnige zondag in juli neem ik in Halsteren een zakje wit molenbrood mix mee. Het is de eerste keer dat ik wittebroodmix vind zonder lactose. We raken aan de praat, de molenaar en ik. Waarom wordt er toch zo vaak lactose gestopt in voeding die totaal geen lactose nodig heeft. Om het langer 'vers' te houden? Lactose is een suiker, trekt daarom vocht aan en houdt zo je brood langer zacht. Of omdat het een goedkoop vulmiddel is?



We weten het niet. Ik ga de broodmix proberen. Als het bevalt kan ik via internet een grotere hoeveelheid bij Corneel bestellen.
Dan volgt een lange, warme zomer. Van (brood) bakken komt niet zo veel. Maar eind augustus besluit ik me er toch eens aan te wagen.



Wat heb je nodig?

  • 500 gram wit molenbroodmix van Corneel
  • 300 gram water
  • 10 gram wajang of 15 gram vloeibare lactosevrije margarine

Wat ga je doen?
Het recept is heel eenvoudig en sneller te maken (gedacht in broodbaktijd) dan een gistbrood. Ik bereid het deeg met een semiprofessionele standmixer.


Meng de ingrediënten. Kneed het deeg 15 minuten met de deeghaak op stand 2. Het deeg is goed als het niet meer aan je handen plakt. Bij mij is het deeg vrij nat. Daarom smeer ik mijn handen, het werkblad en de deegschraper in met wat zonnebloemolie. Laat het deeg 25 minuten rusten.
Haal het deeg uit de kom. Druk het uit (doorslaan) en maak er een bol van. Laat dit 15 minuten onder wat huishoudfolie rusten.
Druk de bol dan opnieuw uit. Bedenk nu of je één of twee broodjes maakt. Maak een bol (rond) of een batard (langwerpig) en laat dit opnieuw rijzen: deze keer 40 minuten.



Verwarm ondertussen de oven voor. Ik heb een combi stoomoven: 220 C. Bak het brood af in de oven: eerst 20 minuten met stoom op 220 C. Dan nog ca. 20 minuten met de hetelucht op 200 c.
Het brood is gaar als het hol klinkt wanneer je er op klopt.


Ik had haast. Daarom zijn de batards niet helemaal netjes gevormd. Dat zie je na het bakken. De smaak is er niet minder om.

Conclusie: makkelijk te maken witbrood. Lekker direct na het bakken (knapperige korst), maar ook een dag later. Bewaard in een broodtrommel is het brood na een dag nog mals. De korst is dan zachter.

Voor wie het ook wil proberen: de standaardverpakking is 500 gram.

De Antoniusmolen is open op woensdagmiddag en zondagmiddag.
Molen de Jager is open op zaterdagmiddag.
Bestellen via e-mail kan ook (wel afhalen bij één van de molens).


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat leuk dat je dit met ons deelt! (Nu alleen nog zo'n keukenmachine, hi hi!) Heb je het brood ook toevallig ingevroren? Ik zou wel eens willen weten hoe het is nadat je het ontdooid hebt... Groetjes!!

Anna zei

Ha Lupineke, daar krijgt zelfgebakken brood bij ons de kans niet voor. Het is op voordat het de vriezer bereikt.
Als je het graag wil weten zal ik het eens proberen.