woensdag 19 februari 2014

Springerle - 1

Ineens kom ik ze tegen: geweldig mooie koekjesvormen. Zouden ze 'in het echt' ook zo mooi worden? En krijg je de koekjes goed uit de vorm? Na wat inlezen op het wereldwijde web besluit ik de gok te wagen. De vormen zijn zeker niet goedkoop, zeg maar: best wel duur als je ze vergelijkt met de 'gewone' uitstekers.



Waar heb ik het nu over? Over Springerle vormen. Springerle zijn koekjes (of ook wel: koeken als je de maten van sommige vormen bekijkt). Ze worden tegenwoordig in de kersttijd gegeten in Zuid-Duitsland en Zwitserland. Als je er meer ober wil weten, kijk dan eens hier (in het Duits).

zondag 9 februari 2014

Lactosevrij speltbrood mix


Lactosevrije 100% spelt broodmix: het is gelukt. Aan deze mix is ook geen broodverbeteraar toegevoegd. Dat is vaak gemaakt op basis van tarwe.
Deze mix komt te koop bij Molen de Jager in Oud-Vossemeer en de Anthoniusmolen in Halsteren. Je kunt het daar ook via e-mail bestellen.



Wat heb je nodig? (voor 2 broden):

woensdag 5 februari 2014

P.S.



P.S.: Corneel en ik zijn met een nieuwe bakmix bezig: mix voor speltbrood, zónder broodverbeteraar op basis van tarwe en zónder lactose. Hou dit blog in de gaten......


Meten = weten - 3 (of zo)

De allereerste blogpost ging over meten (en lezen). Dit is in ieder geval nummertje 3 over meten, misschien blogde ik er wel vaker over. Ik heb ze niet geteld.
Samen met Lupineke kom ik tot de conclusie dat ik meer ben van het meten en rekenen en dat Lupineke meer is van: ik heb een idee, begin er aan en zie wel wat het wordt. Voor beide methodes valt wat te zeggen. De combinatie levert hele mooie dingen op....



Waar leidt dit toe? Tot een Berkel cyclope weegschaal. Waar de naam vandaan komt is duidelijk: dat ene oog van de Cycloop (waar Odysseus dan iets heel gruwelijks mee doet). Waar de weegschaal vandaan komt? Gekregen van de ouders van de meester. Ze (ik vind het een vrouw) heeft daar heel lang op zolder gewoond. Jongste, oudste en nicht hebben er volop mee gespeeld. Omdat ze liggend werd bewaard is de olie er uit. Ook blijkt het veertje wat in de demper zit 'verrot' te zijn, aldus de meester.