vrijdag 27 mei 2016

Primeur

Deze week had ik een primeur. We zaten er al weken op te wachten..... echte Zeeuwse merinowol.

Janny van Wolboerderij Blij Bezuiden heeft vachten van haar wolmerino's laten spinnen in Cornwall. Het is de bedoeling deze wol te gaan gebruiken bij een korte cursus die dit najaar op de wolboerderij plaatsvindt.
De wol was al een hele poos geleden naar Zuid-Engeland verscheept. En daar bleef het bij. Geen wol retour, geen reactie. De week vóór de wol gereed zou moeten zijn kwam er bericht van de spinnerij: 'Helaas, we zijn vertraagd.' Dat bericht kwam daarna nog een keer.
Omdat we nu toch wel een beetje in tijdnood dreigden te komen - de voorbeelden voor de cursus moesten namelijk nog worden gemaakt - stuurde Janny mij een paar bollen Mackenzie van Ashford.
Deze merino heeft dezelfde dikte, aantal draden en twist en twijn als de wol die Janny laat spinnen.

Ik heb nét de proefbreisels klaar als er bericht komt: de wol is gearriveerd in Koewacht.
Hierdoor heb ik mooi de breikwaliteiten van de Ashford en het BB-garen (ik noem het Blij Bezuiden garen maar even zo :-) kunnen vergelijken. Het BB-garen wordt in twee diktes geleverd: 4-ply en 2-ply. Ik gebruikte de 4-draads.

Altijd spannend om een pakje open te maken.

Het BB-garen heeft een mooie roomwitte kleur. Ik bedoel: écht roomwit. Het BB-garen zit op een keurige, op vier plaatsen samengebonden streng. Als je het wilt verven hoef je daarom niet opnieuw te winden. En als je je neus er in duwt ruikt het nog naar schaap. De wol is wel mooi schoon, er zijn gewoon geen agressieve wasmiddelen gebruikt....en met de geur komt het wel goed (zie verderop).Voor ik kan gaan breien wind ik eerst een bol van het BB-garen. Dat hoeft bij de Ashford niet, want dat zit al op een bol, maar die kun je dan weer niet gelijk verven.

Het opwinden verloopt vlekkeloos. Geen knoopje in de draad, geen kinken in de kabel. Nu kan ik gaan breien.


Zowel het BB-garen als de Ashford brei ik met breinaalden 3 mm. De steekverhouding/ stekenproef is voor beide garens gelijk: 26 steken x 36 naalden = 10 x 10 cm.

Wat als eerste opvalt: de BB-draad is mooi glad. Ik bedoel glad als in: geen haakjes gevoel aan je vingers als je breit. Bij de Ashford was dit wel het geval, daar moest ik wel even aan wennen bij het breien. Verder is het BB-garen een ietsiepietsie strakker getwijnd dan het Ashford garen. Dat vind ik prettig, bij de Ashford stak ik nog wel eens in de draad. Bij het BB-garen had ik daar geen last van.Het BB-garen breit iets meer uit dan de Ashford. Voor dezelfde muts heb ik met het BB-garen minder grammen nodig. Het scheelt niet veel, iets meer dan 1% = een paar meter. Maar ja, hoeveel meter gebruik je voor een muts? Op een groter werkstuk is dit een aantrekkelijk verschil.

Dan wordt het spannend. De Ashford doe ik zonder problemen in de wasmachine. Hoe zal het BB-garen het doen? Twee keer diep adem gehaald, de mutsen in de trommel. Gewoon, ordinair vloeibaar wolwasmiddel - in een bolletje - van een bekend merk er bij. Voor de veiligheid de temperatuur op 20 C gezet en het toerental op 900 toeren.
Duimen draaien.....belletje.....wasje klaar. De mutsen komen er prima uit. Waarschijnlijk zit er wat spinolie in de BB-wol. Het garen was al gladder en zachter dan de Ashford, maar nu is het helemaal een genot om over te aaien.Mijn conclusie: Janny heeft met deze wol een prima 100% Zeeuws product in de markt gezet. Janny: je mag er trots op zijn, petje af!!
Er zijn twee kwaliteiten te koop: tweedraads en vierdraads. De prijs per 100 gram is voor beide kwaliteiten gelijk.
Er volgt met deze wol ook een project van de Zeeuwse visserstruien. Daarover later meer op dit blog.


8 opmerkingen:

Anna zei

Wat ik vergat te melden: de mutsen werden in de wasmachine met een wolprogramma gewassen.

Petra zei

Prachtig!! En dat het naar schaap ruikt...niks is lekkerder dan dat! Laatst heb ik een poncho gebreid en die ruikt nu nog steeds naar schaap...dat geeft mij hier in de stad een fijn gevoel ;)

nelleke markesteijn zei

Spannend, nieuwe wol!! En zeker als het productieproces langer duurt dan verwacht!
Maar als ik je verhaal zo lees is het een hele fijne wol!! Ik ben benieuwd wat er verder van gebreid wordt. De muts is al heel leuk :-).
groetjes, Nelleke

Elly van Veen zei

Hoi Anna

kan ik je prive een vraag stellen?? heb je een contactformulier op de site??
Ik hoor graag van je, groetjes, Elly van Veen

Anna zei

Dag Elly,

Je kunt de e-mail knop gebruiken.

Groetjes, Anna

Rita Janssen zei

De wol ziet er inderdaad goed uit, ook de mogelijkheid om hem zelf nog je eigen gekozen kleur te geven is knap! Het ziet er ook allemaal superzacht uit, heerlijk om te dragen, een nieuwe kwaliteit uit Zeeland om trots op te zijn!
Grtjes, rita.

atelier merlijn lia zei

Hoera, wol uit eigen buurt en schapen.......dat is toch grandioos.

Wij zijn blij met de schapen boerderij van janny en jean paul.......

stekelbakske zei

Ik zou er wel zo'n visserstrui in willen breien, maar dan in 't blauw.
Maar ik kan nog steeds niet verven!