Let op! Deze bakmix bevat weipoeder en is daardoor niet lactosevrij. Een recept (of eigenlijk: hét recept 😃) voor een lactosevrije stol is dat van oma Anna. Dat recept vind je hier. Dit is een hele grote stol, je kunt de hoeveelheden halveren als je met een kleiner gezelschap bent.
Maar goed, terug naar het kerststolpakket.
Wat heb je nodig?
- 1 pakje kerststolpakket
- 30 gram boter (of margarine)
- 130 gram melk
Wat ga je doen?
De gist in dit pakket zit in een los zakje. Haal de pakjes met de amandelspijs en noten/rozijnenvulling uit de verzamelzak, schud de bakmix in een kom en vis het zakje gist eruit. De inhoud van het zakje gaat bij de bakmix. Ik verwarm zelf de boter en de melk (allebei direct uit de koelkast) samen een minuut op vol vermogen in de magnetron. De melk is dan lauw en de boter gesmolten. Die gaan ook bij de bakmix en de gist.
en dan mag Kenny nog 5 minuten kneden.
Als je het deeg op de hand kneed: druk de vulling pas aan het einde van het kneedproces door het deeg. De stukjes noot zijn niet prettig om te kneden.
Aangezien Kenny een deksel heeft laat ik het deeg daarin nu 1/2 uur rusten. Bij het kneden op de hand leg je het deeg onder een vochtige (lauwe!) theedoek of onder (ingevette) vershoudfolie.
Haal het deeg uit de kom, druk het uit en rol er een 'punt' (of batard) van. Laat 15 minuten rijzen.
Druk daarna de batard plat, zodat het een ovaal of rechthoek wordt. Als je je kerststol overal even dik wil hebben laat je de randen wat dikker (versie 1). Als je wil dat de stol naar één zijkant dun uitloopt maak je de deegplak overal even dik (versie 2).
Helaas is het verschil tussen versie 1 en versie 2 op de foto niet te zien |
De uitgerolde spijs in het midden van de deeglap |
Rol de spijs uit tot een worst (een soort Frankfurter) die net wat korter is dan de lange kant van je deeg. Leg de spijs op het deeg, net naast het midden bij versie 1 en in het midden bij versie 2. Klap het grootste deegstuk (versie 1) over de spijsrol heen. Bij versie 2 maakt het niet uit welke kant je pakt, de bovenste deeglaag eindigt vóór de onderste.
Versie 1 |
Versie 2 |
Druk de beide deeglagen goed op elkaar. Druk alle uitstekende vulling (nootjes, rozijnen...) zo veel als mogelijk is en voorzichtig in het deeg. Uitstekende delen zullen verbranden bij het bakken. Met de ovenrijs zullen er toch nog rozijnen en stukjes noot naar buiten worden gedrukt. Die kun je gemakkelijk van de stol afhalen na het bakken, wat echt uitsteekt ligt er los op.
Leg de stol op een bakplaat en laat nog eens 20 - 30 minuten rijzen onder een vochtige theedoek of vershoudfolie.
Het kuiltje blijft zichtbaar. Het deeg is nu voldoende gerezen. |
Tip van Anna: Hoe weet je dat het deeg genoeg is gerezen voordat het de oven ingaat? Druk met een vochtige vinger voorzichtig een kuiltje in het deeg. Als het kuiltje blijft 'staan' is het deeg goed. Als het kuiltje verdwijnt moet het deeg nog even rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 220 C (conventioneel) of 200 C (hetelucht). Plaats de bakplaat met de stol in de oven en verlaag de temperatuur naar 190 C (conventioneel) of 180 C (hetelucht).
Bak de stol in 30 - 35 minuten gaar.
Nét uit de oven. Links versie 1 en rechts versie 2. Wacht met het strooien van poedersuiker of decoratiesneeuw tot de stol helemaal is afgekoeld. |
Voor een feestelijk gezicht kun je poedersuiker of decoratiesneeuw over de stol strooien.
Tip van Anna: Decoratiesneeuw (een mengsel van poedersuiker en zetmeel) blijft langer mooi op je stol dan poedersuiker.
De proeverij is op zaterdag 10 december 2016 van 13:30 - 17:00 uur in korenmolen De Jager aan de Hiksedijk 12 in Oud-Vossemeer.
2 opmerkingen:
Hmmmm... krijg meteen zin om te gaan bakken! Klinkt en ziet er heerlijk uit! Nu nog een Kenny ;o)
Had ik dit maar eerder geweten dan had ik mijn zus het kunnen laten kopen maar goed de volgende keer dat ik weer in Tholen ben ga ik zeker schoppen op 100 mtr bij mijn zus vandaan, dit moet te doen zijn toch :) in de molen, leuk!
Een reactie posten