zaterdag 19 april 2014

Afbakbroodjes

Het klinkt een beetje dubbel: afbakbroodjes bakken. Waarom zou je daar aan beginnen?


Wij vinden het in het weekeinde heel gezellig (en lekker!) om samen te ontbijten met versgebakken broodjes. Dan kun je broodjes van de winkel afbakken, heel vroeg opstaan en zelf broodjes maken óf iets minder vroeg opstaan en de broodjes eerder bakken. Wat je dan nog te doen staat is om ze voor het ontbijt (of de brunch) af te bakken.

Het is eigenlijk heel simpel om te doen:


Begin met een broodrecept zoals meergranenbroodmix of een andere broodmix.
Tot en met de eerste rijs hou je deze recepten aan zoals ze er staan.


Na de eerste rijs verdeel je het deeg in stukken van ongeveer 80 gram (gebruik hiervoor een weegschaal). Broodjes van 100 gram kan ook, maar dan heb je er na één waarschijnlijk wel genoeg. Bol de deegstukjes op, leg ze onder huishoudfolie en laat ze 15 minuten rusten. Afhankelijk van de hoeveelheid deeg kun je daarna waarschijnlijk gelijk verder werken.

Verwarm de oven voor op 150 C hetelucht of 160 - 170 C conventioneel.
Duw de deegstukjes plat en maak er opnieuw een bolletje van óf een ovaal broodje. Hoe je dat kunt doen zie je hier: (als je geen you tube filmpje ziet dit is de link)


Leg de bolletjes direct op een bakplaat (bestrooi die met wat tarwegries, zodat de broodjes niet aan de plaat plakken). Laat deze bolletjes ongeveer 20 minuten, opnieuw onder folie, rijzen. Als je in twee of drie keer moet bakken zet je de platen die nog even moeten wachten op een koelere plaats.

Bak de broodjes in ongeveer 20 minuten gaar. Ze mogen niet bruin kleuren! Haal de broodjes gelijk van de bakplaat en laat ze afkoelen. Wees wel voorzichtig. Er zit snel een deuk in een broodje en die bakt er niet meer uit.Laat de broodjes afkoelen en vries ze in.

De brunch
Haal de broodjes die je nodig hebt uit de vriezer. Leg ze op een rooster of bakplaat. Verwarm dan de oven voor op 220 hetelucht of 240 C conventioneel(dit is géén tikfout). Als de oven heet is bak je de broodjes in 10 minuten af. Ze zullen nu mooi bruin en knapperig worden.


1 opmerking:

Anoniem zei

Wat een geweldig idee weer Anna, om zelf afbakbroodjes te maken :) Superhandig om een vriezer vol te hebben! Fijne Pasen!!