dinsdag 13 november 2012

Poncho

Oudste wil graag een kleine poncho. Voor als het buiten te koud is voor alleen een zomerjas en te warm voor een winterjas.Eén van de simpelste patronen is de poncho van twee rechte lappen. Je kunt deze poncho maken in elke confectiemaat die je wil.
Daarvoor moet je twee maten opmeten:

  1. Neem de maat van het kuiltje van je sleutelbeen over de schouder naar je arm, bijvoorbeeld tot aan je elleboog, zo lang als je de poncho over je arm wilt laten vallen. Dit is de breedte van de lap.
  2. Neem de maat vanaf je borstbeen óver je schouder naar achteren naar je stuitje, zo lang als je de poncho wilt hebben. Dit is de lengte van je lap.
Het verschil (dus de lengte minus de breedte) van de lap moet ongeveer 30 cm zijn. Je hoofd moet er wel door passen en het geheel mag niet afzakken ;-).

Voor oudste brei ik ongeveer maat 38. De maten van de lappen zijn 40 x 72 cm.

Wat heb je nodig:
  • 5 bolletjes fungaren (sprieten, bobbels, glitters) ca. 550 meter bij elkaar voor nld 5.5 mm
  • 4 bolletjes glad garen ca. 440 meter bij elkaar voor nld 5.5 mm
  • 2 breinaalden met knop, of 1 rondbreinaald, 5.5 mm.
De dikte van het breigaren komt niet heel nauw. Als het ergens tussen de 4.5 mm en de 6 mm ligt is het goed.


(De leuke gehaakte schaal kreeg ik trouwens van Lupineke.)
 
Wat ga je doen:
Zet 60 st op. Brei dan strepen: 18 nld ribbels met fungaren en dan 10 nld tricotsteek met glad garen. Brei bij de tricotsteek de 3 eerste en de 3 laatste st altijd recht. Brei zo tot de gewenste lengte. Zorg dat de laatste streep hetzelfde is als de eerste streep.
Knip de draden voor de volgende streep niet af, maar neem ze mee. Sla hiervoor aan het begin van de toer steeds de draad waar je mee breit om de draad die wordt meegenomen .

Brei zo twee lappen.

Het alle draadjes af. Naai de lappen aan elkaar. Zorg er voor dat de kanten waarin de draad wordt meegenomen langs de hals lopen.
Naai de korte kant van lap A vanaf de hoek aan de lange kant van lap B. Naai daarna de andere korte kant van lap B aan de lange kant van lap A.


Neem nu langs de hals 2 x 66 st op. Brei rond en brei  10 nld ribbels. Minder in de 1e nld niet. Minder daarna in elke nld bij de voorpunt én de achter punt als volgt:
Haal 1 st r af, brei de volgende 2 st sm, haal de afgehaalde st over de samengebreide st.
Je krijgt nu een mooie V mindering in de punten. Kant dan alle st losjes af en werk de draad weg.


4 opmerkingen:

mirjam zei

En heel mooi Poncho en makelijk te maken
mirjam

nelleke markesteijn zei

Hoi Anja, je zou maar zo meer reacties kunnen krijgen op dit leuke patroon :-). Op de Fair-Isle facebook groep is naar jouw poncho gelinkt. Laten poncho's nu helemaal in en jij hebt prachtig de basisvorm en -info hier staan!!
Lieve groet, Nelleke

Anoniem zei

Hallo ik heb een vraagje ik wil hem 60 cm breed hebben hoeveel brei steken zijn dat?
Mvg

Anna zei

Dat is afhankelijk van het garen, de naalddikte en je hand van breien. Daarvoor moet je een proeflapje breien en dan het aantal steken uitrekenen. Veel succes!