vrijdag 30 november 2012

Hebridians

De schapen uit dit bericht zijn 'Hebrideans'. Dit is een heel oud schapenras. Naar het verhaal gaat hebben de Vikingen deze schapen achtergelaten op de Outer-Hebrides. De nog aanwezige bewoners hebben hiervan dankbaar gebruik gemaakt.


Hebrideans zijn kleine schapen en wat zijn ze leuk. Ze leven heel zelfstandig en lusten zo ongeveer alles (inclusief Sint Jacobskruiskruid) waar een landeigenaar van af wil. Zo staan ook distels en berenklauwen op hun menu.
Deze schapen lopen op een dijk langs de Eendracht. Het mooie van dit soort is dat Hebrideans niet ineens een hele vlakte kaal eten, maar  al lopend grazen. Hier een klauwtje en daar een distel....
Hoewel ze mensen niet echt nodig hebben willen ze voor een emmer voer best eens komen kijken. Dat ze niet schrikachtig zijn blijkt wel. Ik kan zelfs tussen hun vacht kijken.


Op zo'n manier wil iedereen toch schaap zijn? Deze schapen leveren 1,5 tot ruim 2 kg wol per jaar. Het schijnt dat er met deze wol heel goed gevild kan worden. De wol bevat kemp (dit zijn harde haren) en valt met een dikte van 29 - 40 micron in de categorie 'prik'. Meer iets voor een stoere, gevilte buitenjas dus.

Als de schapen ouder worden, wordt de vacht lichter. Dat is goed te zien op de foto hier boven. de twee schapen links van het midden zijn twee jaar, het schaap rechts van het midde vier of vijf jaar.


Geen opmerkingen: