dinsdag 1 mei 2012

Granny mandala

Een oproep van Jeanet: wie heeft er een link voor de Nederlandse beschrijving van een granny mandala? Die is er niet. Daarom heb ik de vertaling van het patroon van Alice in elkaar gefietst.

Het originele bericht is vele malen leuker om te lezen dan mijn vertaling, dus als Engels voor jou geen probleem is kijk dan beslist eens op dit blog.LET OP! Ik heb het patroon zelf nog niet gecontroleerd. Als je fouten tegenkomt laat het dan alsjeblieft weten. (Edit: patroon aangepast dd 01-mei-2012 om 16.00 uur.)Gebruikte steken:
omsl = omslag
l = losse
hv = halve vaste
stk = stokje
2 stksm = haak 1 stk, laatste omsl op de haaknaald laten staan, in hetzelfde stk: haak 1 stk, laatste omsl op de haaknaald laten staan, haak beide omsl


Granny Mandala:
Toer 1: Maak een magic ring. Haak dan: 3 l, 1 stk, *1 l, 2 stk*, herhaal *-* tot je 6 groepjes van 2 stk hebt. Sluit de toer met: 1 l, 1 hv in de 3e l van deze toer. Trek de magic ring aan zodat het gaatje netjes wordt gesloten.

Toer 2: Wissel van kleur. Maak de volgende kleur vast met 1 hv in een l tussen de stk van de vorige toer. Haak dan; 3 l, 1 stk, 1 l, 2 stksm, * 1 l , 2 stksm, 1 l, 2 stksm*, haak zo tot het einde van de toer. Sluit de toer met: 1 l, 1 hv in de 3e l van deze toer.

Toer 3 en 4: Wissel van kleur. Maak de volgende kleur vast met 1 hv in een l tussen de stk van de vorige toer. Haak dan: 3 l, in de 1e l van de vorige toer: 2 stk, * 1 l, 3 stk in de volgende l van de vorige toer*, herhaal *-* tot het einde van de toer. Sluit de toer met: 1 l, 1 hv in de 3e l van deze toer.


Toer 5: Wissel van kleur. In deze toer wordt er gemeerderd. Maak de volgende kleur vast met 1 hv in een l tussen de stk van de vorige toer. Haak dan: 3 l, in de 1e l van de vorige toer: 2 stk - 1 l - 3 stk, * 1 l, 3 stk in de volgende l, 1 l, 3 stk in dezelfde l*, herhaal *-* tot het einde van de toer. Sluit de toer met : 1 l, 1 hv in de 3e l van deze toer.


Toer 6 en 7: Herhaal toer 3 en 4. Er wordt in deze toeren niet gemeerderd.

Toer 8: Wissel van kleur. In deze toer wordt er gemeerderd, maar alleen in elke 2e l. Maak de volgende kleur vast met 1 hv in een l tussen de stk van de vorige toer. Haak dan: 3 l, in de 1e l van de vorige toer: 2 stk - 1 l - 3 stk, * 1 l, 3 stk in de volgende l, 1 l, 3 stk in dezelfde l, 1 l, 3 stk in de volgende l*, herhaal *-* tot het einde van de toer. Sluit de toer met: 1 l, 1 hv in de 3e l van deze toer.


Toer 9, 10 en 11: Herhaal de toeren 3 en 4.


Toer 12: Weer meerderen, maar haak nu steeds 2 l van de vorige toer zonder meerderingen (dus: op 1 l meerderen, op de volgende 2 l 3 stk, op de volgende l meerderen enz.)

Toer 13, 14 en 15: Herhaal toer 3 en 4.

Toer 16: Herhaal toer 12.


Je kunt deze granny eindeloos uitbreiden door steeds 1 toer meer te haken zonder te meerderen en in de toer waarin wordt gemeerderd steeds in 1 l meer dan de vorige keer meerderen 3 stk te haken. 

2 opmerkingen:

Marga Boot zei

Geweldig!!!!!! Bedankt voor de vertaling. Wat zijn die kleuren ook mooi hè.

Liefs, Marga

Sofie zei

Dank je wel, zal deze vlug pinnen, zo vergeet ik niet dat ik dit 'ooit' ook nog eens wil haken!
Mooi!