dinsdag 8 mei 2012

Flower power


Het is al een tijdje geleden dat ik op dit blog de cupcakes met bloemen plaatste. Voor het versieren van cupcakes is het belangrijk dat de bovenkant plat is en niet gescheurd (zoals hier) of bol of ontploft. Op deze bakvariaties heb ik wel een patent gehad. Inmiddels lukt het beter.


Voor platte cupcakes zijn er 2 methodes: óf je snijdt de bovenkant er af (en eet die vervolgens op, want weggooien is zonde), óf je past je bakmethode aan.

Wat is de truc?


Zorg voor stevige baking cups en neem een goede, diepe cupcake plaat. De plaat is belangrijk, omdat de cupcakes anders allerlei droedelvormen krijgen. Verwarm de oven voor op 140 C hetelucht of 150 C conventioneel.

Plaats de baking cups in de plaat. Vul dan de cups met cakebeslag (een recept vind je hier). Voor 12 cupcakes heb je ongeveer 800 gram cakebeslag nodig. Vul de cups tot 2/3 van de hoogte.

Zet de plaat daarna direct in het midden van de voorverwarmde oven. Bak de cupcakes in ongeveer 25 minuten gaar. Dit duurt wat langer dan normaal, omdat deze cupcakes op een lagere temperatuur worden gebakken.

Haal de cupcakes uit de oven zodra ze goed zijn. Prik er in met een satéprikker of breinaald. Komt die er schoon uit, dan zijn de cakejes gaar. Bak ze dan ook echt niet langer, dan worden de cakejes droog.


Waarschijnlijk zal er nu een 'bolletje' op de cupcakes zijn gekomen. Leg op de cupcakes (nog steeds in de plaat) een vel bakpapier. Zet daar bovenop iets zwaars. Ik heb een bakplaat met daarop een aardewerken quichevorm gebruikt. Het mag best wat gewicht hebben. Haal elke 2 -3 minuten het gewicht en het bakpapier even van de cupcakes af. Daarmee voorkom je dat het bakpapier aan de cupcakes plakt.Laat de cupcakes op deze manier ongeveer 10 minuten afkoelen. Het is even werk, maar dan heb je ook wat. Zie daar; geweldige cupcakes om te versieren!


1 opmerking:

Jantine zei

Wow, die zien er erg mooi uit, kunstig!