donderdag 31 mei 2012

Shetland lace

De Shetlands zijn niet alleen beroemd om hun Fair Isle breiwerk, maar ook voor hun Shetland lace knitting. Op de website Heirloom knitting zie ik dit soort breiwerk voor het eerst. Ik ben verkocht. Dit is nog eens wat anders dan ajour truien breien (ook leuk trouwens).


Nadat ik wat gratis patronen van de website heb bestel ik het boek 'Heirloom knitting' van Sharon Miller. Wat een feest....... Dit is ook nog een verhaal apart. Het is het goedkoopste dit in het Verenigd Koninkrijk te bestellen bij een wereldwijde webwinkel. Dan komt dat boek dus van de Shetlands, via Zwitserland en Duitsland naar Nederland


Ik besluit te beginnen met de Unst lace stole project 7. Deze sjaal is een replica van een meer dan 100 jaar oude stole. Begin hier niet aan tijdens een spannende detective op tv of een gezellige verjaardagsvisite.
Moeilijkheidsgraad: *****. Hoger gaat Sharon niet. Maar, waarom zou je makkelijk beginnen als het ook moeilijk kan? Het is héél veel tellen, véél rekenen om te zorgen dat de borders en de rand kloppen en héél bevredigend.


Wat ik nog nooit heb gedaan: ik werk met een 'lifeline'. Dit is een dunne, wollen draad in een afstekende kleur. Rijg die elke paar naalden door alle steken. Door het fijne breiwerk en de vele omslagen en overhalingen is het bijna onmogelijk om een deel van het breiwerk uit te trekken en de steken terug op te nemen. Bij de lifeline lukt dit wel.


En, ook nog nooit gedaan: Marus vermaakt voor mij een paar breinaalden met knop. Van de 'normale' lengte gaan ze naar een lengte van 15 cm. Dit is namelijk heel handig voor het breien van de rand. Die wordt namelijk als laatste direct aan de stole gebreid.

Tips van Anna:
  • Shetland lace breien is voor ervaren breisters (breiers).
  • Zorg voor een 'lifeline' elke paar naalden.
  • Zorg voor zachte handen en nagels zonder hapers. (Zoek bijvoorbeeld eerst een ruwe schapenvacht uit ;-). Lanoline is heerlijk voor je huid.) De wol waar mee wordt gebreid is zo fijn dat die zo kapot is.
  • Zorg voor goed licht.
  • Brei op een rondbreinaald van goede kwaliteit, ook al brei je heen en weer. Hier kunnen veel steken op.
  • Kopieer het patroon. 
  • Gebruik een naaldenteller of bijvoorbeeld een magnetisch lineaal. Hiermee kun je precies bijhouden op welk deel van het patroon je bent. Soms is één herhaling wel 60 naalden!!
  • Haal foutjes gelijk uit. Als je patroon niet klopt met jouw werk dan zit er in je werk een fout, niet in het patroon.


6 opmerkingen:

Jeanet zei

Schit-te-rend!!! Waarom ben ik niet verbaasd dat je het moeilijkste patroon hebt gekozen?
Waar koop je een uur ongestoorde tijd? Weet jij een adresje?

Anna zei

In het land der blonde duinen
En niet heel ver van de zee
Woonde eens een dwergenpaartje
En dat heette Piggelmee

Behalve de beroemde koffie
En de net zo beroemde thee
Verkoopt de winkel van dat paartje
Tijd per uur, in porties van twee

Volgens mij woon jij daar in de buurt....

Flauw hè?

Monique van den Berg zei

Anna, de sjaal is werkelijk prachtig geworden. Een echt kunstwerkje!

Groetjes, Monique

creativejewishmom/sara zei

That is really some amazing knitting! thanks so much for sharing on Craft Schooling sunday!

loes zei

Op de eerste plaats: wat een schitterende sjaal: complimenten!!!!

Heb je exact het patroon uit het boek gevolgd? Ik heb een aantal kantsjaals gebreid en wil graag aan zo'n soort sjaal beginnen maar heb nog een beetje koudwatervrees.

Welk soort garen heb je gebruikt en op welke naalddikte is de sjaal gebreid?

Ik hoor heeeeeel graag van je.

Alvast dank je wel.

Groet,

Loes

Anna zei

Dag Loes,
Dank je wel voor je compliment. Voor zover ik me kan herinneren heb ik inderdaad het hele patroon gevolgd en gebreid met nld 2 mm op een rondbreinaald van een meter.
De wol die ik gebruikte is niet meer te koop.

Veel succes en geniet van je project!