Recepten



Op deze pagina staan onder andere basisrecepten voor brood, banket en koek.
Aangezien de helft van ons gezin lacose intolerant is en een ander deel allergisch voor pinda's moeten recepten vaak worden aangepast. De recepten op dit blog zijn in principe lactosevrij en gemaakt zonder pinda's. Of dat ook zo blijft hangt uiteraard af van de ingrediënten die er gebruikt worden.

Door op de foto's te klikken ga je rechtstreeks naar het recept.

Zoete appeltjes



Zeewier crackers
Gluten en lactosevrije bokkenkontjes





Crackers



afbakbroodjes maken



Lactosevrij 100 % speltbroodmix



Lactosevrij krenten-, rozijnen-
of cranberrybrood



lactosevrije broodmix
lactosevrij meergranenmix








lactosevrije Thoolse mop
Weesper moppen


zuurdesem
100% spelt



lactosevrij sucadebrood





lactosevrije lemon 'cheese'cake
100 % -Speltcake

lactosevrije gevulde speculaas




































Shortcut pastry

Dit deeg is heel makkelijk te maken. Het is te gebruiken als taartbodem, maar ook in biscuit (koekjes)vorm is het hartstikke lekker.
  • 175 gram margarine
  • 50 gram suiker
  • 250 gram (witte) bloem
  • 1 eierdooier
  • snufje zout
  • 1 eetlepel koud water
  1. Meng de margarine en de suiker tot één geheel. Voeg 50 gram bloem toe en vervolgens de eierdooier en het zout. Mix dit goed. Voeg nu de eetlepel water toe.
  2. Voeg lepel voor lepel de overige 200 gram bloem toe. Mix steeds goed tot alle bloem is opgenomen.
  3. Kneed het deeg met de hand tot een bal. Verpak dit in folie en laat het deeg minimaal 3 uur in de koelkast rusten. (Langer kan ook, maar verwerk het binnen 24 uur.)
  4. Verwarm de oven voor op 200 C (hetelucht)/ 180C (stoomoven). Als je de bodem 'blind' bakt, bak dan de bodem ca. 10 minuten met vulling en daarna nog 10 minuten zonder, zodat de taartbodem kan kleuren. Voor biscuitjes kan het deeg in één keer 20 minuten in de oven.

Cake


Het basisrecept voor cake is altijd hetzelfde. De verhouding eieren : suiker : vet : bloem is altijd 1:1:1:1. Reken verder per 25 gram bloem nog 1 gram bakpoeder. Voor 800 gram cakebeslag (genoeg voor ongeveer 12 cupcakes) heb je daarom nodig:
  • 200 gram eieren
  • 200 gram suiker
  • 200 gram margarine (Wajang) of boter
  • 200 gram Zeeuwse bloem
  • 8 gram bakpoeder
  1. Mix de suiker en de boter tot een romige massa.
  2. Mix één voor één de eieren door het suiker/botermengsel.
  3. Mix daarna nog ongeveer 6 minuten op de hoogste stand. Bij een professionele mixer kan het nodig zijn daarna nog 2 - 3 minuten op een lage stand na te mixen. Dit is een kwestie van uitproberen. Als er te veel lucht in het beslag zit zal de (cup)cake niet mooi rijzen maar ontploffen. Bij een handmixer is dit in principe niet nodig.
  4. Meng de Zeeuwse bloem met het bakpoeder. Zeef dit mengsel boven het beslag en spatel het er door.
  5. Vul het cakeblik, of de baking cups en plaats die gelijk in het midden van een voorverwarmde oven. Strijk de bovenkant niet glad, daardoor kun je 'cellulitis' op de cake krijgen. De bovenkant wordt vanzelf glad.
  6. De hoogte van de temperatuur is afhankelijk van de oven. Dit kan variëren van 140 - 170 C, net als de baktijd: 20 minuten voor een cupcake - 60 minuten voor een grote cake.
  7. Prik met een breinaald of satéprikker in de cake. De cake is gaar als de prikker er droog uitkomt.
Op deze pagina vind je basisrecepten voor bijvoorbeeld jam en gelei.

Kweepeergelei








Een kweepeer is geen handpeer. Je moet er iets mee doen voor het eetbaar wordt, net als bij een stoofpeer. Er worden niet veel kweeperen meer gekweekt. Gelukkig staat er bij ons in de buurt een boom. Daar mag ik zo veel peren plukken als ik wil.



Het is lastig om te zien of een kweepeer rijp is. Ik heb daarom de gouden regel van het appels en peren plukken aangehouden: als je de peer voorzichtig optilt en het steeltje laat los van de tak dan is de vrucht rijp. Laat het steeltje niet los? Kom dan een paar dagen later terug en probeer het nog een keer.

De voorbereidingen voor dit recept zijn vrij eenvoudig, maar vragen wel wat kracht. Een rijpe kweepeer heeft een donslaagje op de schil. Wrijf dit er af met een droge doek of keukenpapier. Snij dan de kweeperen in kwarten. Snij de steeltjes en slechte plekken er af. De klokhuizen en de schil worden gebruikt. Een kweepeer is enorm hard. Ik gebruik daarom een stevige snijplank en het grootste koksmes wat ik heb.
Soms is een kweepeer bruin aan de binnenkant. Als de bruine delen stevig aanvoelen dan kun je dit gebruiken. Zachte delen gebruik je niet, gooi dat stuk dan weg.



Wat heb je nodig:
  • 1 emmer kweeperen
  • geleisuiker of halfzoete geleisuiker
  • bodempje water
  • grote pan (4 liter of meer)
  • iets kleinere pan (3 liter)
  • 1 oude theedoek of (schone!) hydrofiel luier
  • vergiet
  • sudderplaatje
  • schone (vaatwasser of kokende soda) glazen potten met metalen deksel
  • tijd en geduld

Wat ga je doen:
  1. Veeg de kweeperen schoon en snij ze in kwarten.
  2. Doe in de pan een bodempje water. Doe de kwarten kweepeer in de pan. Vul de pan zo ver mogelijk, het deksel moet er nog net oppassen.
  3. Breng het water aan de kook. Zet de pan dan op een sudderpit en laat dit op de laagste stand 2 uur stoven. Roer af en toe door.
  4. Leg na 2 uur het sudderplaatje onder de pan. Laat nog een uur stoven.
  5. De kweeperen zijn na ongeveer 3 uur stoven zacht geworden. Bij het doorroeren vallen ze uit elkaar.
  6. Zet het vergiet op de kleinere pan. Leg in het vergiet de oude theedoek. Giet de complete inhoud kweeperen in het vergiet. Pas op! Dit is héél heet. Laat dit goed uitlekken. Ik draai zelf (als de massa wat is afgekoeld) de theedoek op een bal om zo veel mogelijk sap uit het mengel te persen.
  7. Meet de hoeveelheid kweepeersap af. Dit is belangrijk voor de hoeveelheid geleisuiker die je nodig hebt. Met een pan van 4 liter hou je ongeveer 1 1/2 liter sap over. Hou je van zoet? Gebruik dan gewone geleisuiker. Hou je van kruidig? Gebruik dan de halfzoete geleisuiker.
  8. Voeg de juiste hoeveelheid geleisuiker toe (kijk daarvoor op het pak) en kook volgens de gebruiksaanwijzing.
  9. Vul de jampotjes zo ver mogelijk, draai het deksel er op en zet de potjes 5 minuten ondersteboven weg. Dan omdraaien en verder laten afkoelen. De potjes trekken nu vacuüm.
  10. KLAAR!
Met gewone geleisuiker is de kweepeergelei ongeveer een jaar houdbaar, met halfzoete geleisuiker ongeveer 6 maanden.

Geen opmerkingen: