zondag 9 februari 2014

Lactosevrij speltbrood mix


Lactosevrije 100% spelt broodmix: het is gelukt. Aan deze mix is ook geen broodverbeteraar toegevoegd. Dat is vaak gemaakt op basis van tarwe.
Deze mix komt te koop bij Molen de Jager in Oud-Vossemeer en de Anthoniusmolen in Halsteren. Je kunt het daar ook via e-mail bestellen.Wat heb je nodig? (voor 2 broden):
  • 1 kilo spelt broodmix
  • 600 gram lauw water
  • 20 gram boter of 20 gram raapzaadolie (dit is lactosevrij) 

Wat ga je doen?
Doe alle ingrediënten in een kom en kneed met de machine 20 minuten op de laagste stand (of kneed met de hand). Laat het deeg in de kom 20 - 25 minuten rusten. Het zal nu verdubbelen in volume.Deel het deeg in 2 gelijke stukken. Duw het deeg uit, bol de stukken op en laat 20 minuten rusten onder vershoudfolie.


Bol nogmaals op, nu wat steviger. Versier eventueel met zaden, pitten of sesam. Leg het deeg in een rijsmandje (of broodblik) onder vershoudfolie. Dit speltdeeg is wat slapper dan het deeg van tarwebroodmix. 


Een brood wat rijst zonder vorm (mandje of blik) zal daardoor uitzakken en platter worden dan een brood uit een vorm. Vet de folie eventueel in met wat olie. Dit voorkomt dat het deeg aan de folie plakt. Laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen tot het opnieuw in volume is verdubbeld.

Verwarm de oven voor op 220 C hetelucht of 240 C conventioneel.
Stort het deeg na het rijzen op een bakplaat. Bak 20 minuten. Verlaag daarna de temperatuur naar 200 C hetelucht of 220 C conventioneel. Bak nog 10 - 15 minuten. Het brood is gaar als het hol klinkt als je er op klopt.
1 opmerking:

DutchKnitty zei

Ik heb nog nooit speltbrood gegeten moet dat toch ooit wel eens gaan doen. Vorig weekend heb ik nog met speltmeel in mijn handen gestaan maar heb toch voor mijn oude vertrouwde waldtkorn combinatie gekozen. Wij bakken al tien jaar zelf ons brood en doen dat heel gemakklijk in een goede broodbakmachine van panasonic,de rolls royce onder de broodbakmachines... was een flinke aanschaf destijds maar het bakblik heeft 10 jaar lang 5 tot 6 baksels per week overleefd en is nu pas aan vervanging toe.
Ik kan het je aanraden, ook speltbrood schijn je daar goed in te kunnen bakken en eens de verse geur als je uit bed komt van brood gewend kun je nog moeilijk zonder.
groetjes Astrid