maandag 3 september 2012

Gevulde koekjes

Het kan zijn dat er de komende weken iets minder nieuwe berichtjes op mijn blog verschijnen. Ik ben begonnen met een cursus suikerbloemen. Daar moet wel voor worden geoefend.



Voor deze koek bloemen is niet zo veel oefening nodig. Ze zijn vrij simpel te maken en het resultaat is feestelijk en lekker. Ook met de vulling blijven ze zeker 4 - 5 dagen goed.

Wat heb je nodig (voor ca. 30 koekjes)?
  • 500 gram Zeeuwse bloem
  • 200 gram kristalsuiker
  • 250 gram Wajang of roomboter
  • 2 eieren
  • beetje zout
  • eventueel 1 tl essence (vanille o.i.d.)
  • jam
  • eventueel decoratiesneeuw (eetbaar)
Wat ga je doen?

Mix alle ingrediënten, behalve de bloem, door elkaar. Voeg dan de bloem toe en kneed dit door tot alle bloem is opgenomen in het mengsel. Vorm een bal. Bekleed de bal met folie en leg deze bal minstens 1 uur in de koelkast om te rusten.


Na een uur rol je (delen van) de bal uit tot een grote lap met een dikte van 2 - 4 mm. Dit gaat heel handig met 2 stokjes naast je bal. Steek met een uitsteker de koekjes uit de lap. Je kunt de lap steeds opvouwen en opnieuw uitrollen. Steek uit het midden van de helft van de koekjes een gat.

Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten gaar in een heteluchtoven van 160 C. De koekjes zijn goed als ze aan de randjes beginnen te kleuren.


Laat de koekjes afkoelen. Leg de koekjes zonder gat met de platte kant naar boven (dit is de kant die op de bakplaat lag). Leg op elk koekje een theelepel jam. Welke jam maakt niet uit, wat je zelf lekker vindt.

Leg dan op alle jamkoekjes een koekje met een gat. Nu met de platte kant naar beneden. Bestrooi deze koekjes eventueel eerst nog met decoratiesneeuw.


Tips van Anna:
  • Er zijn speciale uitstekers te koop om deze koekjes te maken. Als je een klein beetje handig bent kun je makkelijk zelf het midden uit het koekje steken. De 'enkele' stekers zijn veel goedkoper. Bovendien kun je dan met vormpjes variëren.
  • Gebruik in geen geval zelfrijzend bakmeel of bakpoeder. De koekjes gaan dan rijzen en verliezen hun vorm.
  • Als het deeg na een uur koelkast teveel plakt kun je nog een paar eetlepels bloem toevoegen. Het deeg hoeft dan niet opnieuw in de koelkast.
  • Als de jam moeilijk van de lepel gaat helpt het om deze even te verwarmen.
  • Je kunt in plaats van decoratiesneeuw ook poedersuiker gebruiken. De poedersuiker zal in de loop van de tijd wel smelten.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat leuk weer zeg! Verrassend zo met die bloem erop! Helaas vind ik het nu te warm om koekjes te bakken, maar dat komt vast wel goed als de koudere maanden weer aanvangen..! Lieve groetjes!!

Natas Nest zei

Oh they look soo yummy!! Thanks for the recipe :-).