dinsdag 30 april 2013

Bijzonder

Op een bijzondere dag: onze poes wordt 23 jaar (echt waar!) een bijzondere vlag. Of eigenlijk: we hebben er drie!

Voor de geboorte van (als ik dit schrijf nog net) koningin Beatrix laat de opa van de meester vlaggen maken. Opa is dan lid van het gemeentebestuur en laat op eigen kosten drie vlaggen maken: één Nederlandse vlag en twee gemeentevlaggen. Deze vlaggen worden gebruikt bij het vieren van de geboorte van Beatrix.

Grappig is dat de vlaggen in België (eigenlijk toch een afvallige provincie ;-) zijn gemaakt. Op zich is dat niet zo vreemd, opa werkt voor een Belgische oester- en mosselhandel. Het materiaal is lakens doek en de vlaggen hebben een 'buitenmodel' maat: 180 x 220 cm. Dat geeft wel eens problemen bij het aanschaffen van een vlaggenmast (die staat in onze achtertuin) of een vlaggenstok (aan de voorgevel).
'Wat voor maat hebben uw vlaggen mevrouw?' '180 x 220 cm, meneer'. 'Die maat bestaat niet.' Nou, wel dus.

Waarom drie vlaggen? Het verhaal dat er over gaat is als volgt:  de beide gemeentevlaggen wapperen aan weerszijden van het bordes, de Nederlandse vlag in het midden boven de deur. Of dit echt klopt weet ik niet. Ik heb er geen foto's van kunnen vinden.
Stadhuis Tholen
bron: archief Tholen

Of de wimpel ook ruim 75 jaar oud is weten we niet. Ook de wimpel is van een wollen stof, maar duidelijk dunner dan de vlaggen. Gelukkig betaalde opa de vlaggen zelf. Daarom hebben we ze nog in de familie.

Prinses Beatrix en prins Claus
voor het stadhuis (1972?)
bron: archief Tholen
De hele set hebben we geërfd toen oma in het verpleeghuis ging wonen. Toen waren ze al jaren niet gebruikt waar ze voor bedoeld zijn: om te vlaggen. Dat doen wij inmiddels al weer bijna 20 jaar.

Fijne k(r)oningsdag allemaal!

Geen opmerkingen: