maandag 7 oktober 2013

Lactosevrij sodabread

Van bloggen komt de laatste tijd niet zo veel. Er zijn een heleboel andere dingen te doen. Toch wil ik jullie graag op de hoogte houden van nieuwe uitprobeersels.

Eén van die probeersels is sodabread. Dit is een 'snel' brood. Er wordt niet veel aan gekneed. Hét probleem bij dit brood is dat het met karnemelk wordt gemaakt. Jullie voelen hem al (en wij ook :-) dat geeft problemen bij lactose intolerantie.
Het rijsmiddel in sodabread is bakzout (dit is wat anders dan bakkerszout). Dit rijsmiddel werkt echter alleen als er ook een zuur wordt toegevoegd. Dat zuur zit bijvoorbeeld in karnemelk, maar ook in azijn. En in zuurdesem..... Op het blog van Levine staan de volgende twee recepten: een recept voor wafels (voor pannenkoeken vind ik dit beslag veel te dik, maar daarover een andere keer meer) en een recept voor sodabread.Door deze twee recepten te combineren kwam er een heerlijk, lactosevrij, sodabread uit de oven.

Wat heb je nodig?
Voordeeg:

  • 240 gram inactief zuurdesem (100% hydratetie, wat voor meelsoort maakt niet uit)
  • 270 gram bloem (tarwe, spelt wat je wilt)
  • 450 gram ongezoete sojamelk
Deeg:
  • 270 gram bloem (tarwe, spelt wat je wilt)
  • 1 ei
  • het voordeeg
  • snuf zout
  • 1 theelepel bakzout/baking soda
Wat ga je doen?
Dit deeg is niet zo supersnel als 'gewoon' sodabread. Maar als je weet dat je 's avonds (of de andere morgen) een sodabread wil eten dan vraagt dit recept maar weinig planning vooraf.

Maak het voordeeg: roer zuurdesem, bloem en de sojamelk door elkaar in een grote kom. Zet dit de hele dag (of nacht) weg op een plaatsje uit de tocht ergens in de kamer of keuken.

Aan het einde van de middag (of begin van de morgen) zul je zien dat het voordeeg is gaan rijzen. Verwarm de oven voor op 180 C hetelucht. Bestrooi een bakplaat met wat griesmeel of bloem.Roer het bakzout door de bloem voor het deeg. Meng het ei en de snuf zout door het voordeeg. Roer dan de bloem er door. Er ontstaat nu een vrij nat deeg. Stort dit op een (eventueel met wat olie ingesmeerd) werkblad. Kneed snel even door en maak twee bollen. Kerf in de bovenkant een kruis voor het rijzen in de oven.
Leg de deegbollen op de bakplaat en plaats deze 1 richel onder het midden van de oven. Bak het brood in 35 - 40 minuten goudbruin en gaar. Het brood is goed als het hol klinkt als je er op klopt.
Dezelfde avond / morgen opeten. Dit sodabread is hartstikke lekker, maar wordt snel oudbakken.
Geen opmerkingen: