vrijdag 31 januari 2014

Lactose vrij krentenbrood / rozijnenbrood

We lusten best graag krentenbrood en krentenbollen. Ik heb 'm het liefst met oude kaas, jongste met belegen kaas en de meester en oudste met helemaal geen kaas. (Het beleggen van je krentenbrood met kaas schijnt overigens een boeren gewoonte te zijn. Net als ham op je krentenbrood / bol.) Helaas is dat voor ons een aanslag op de darmen, het zijn lactose bommetjes.
Maar, zo bedacht ik, het moet toch mogelijk zijn deze lekkernij zonder lactose te maken. En ik kan jullie vertellen: het is gelukt.Hier komt het recept:Wat heb je nodig? (Voor 2 broden)

  • 500 gram Zeeuwse bloem (met andere bloem kan het ook, het brood wordt dan iets minder zacht)
  • 8 gram droge gist
  • 20 gram suiker
  • 6 gram zout
  • 2 theelepels kurkuma (geelwortelpoeder)
  • 1 ei of 2 eierdooiers (met alleen dooiers wordt het brood smeuïger)
  • 30 gram olie (zonnebloem, raapzaadolie)
  • 150 gram gezoete sojamelk
  • 150 gram water (lauw)
  • 300 gram krenten, rozijnen of cranberry's

Wat ga je doen?
Doe alle ingrediënten behalve het zout en de krenten (rozijnen, cranberry's) in de mengkom. (De kurkuma is voor de kleur, als je dit niet hebt kun je het weg laten.) Roer eerst de ingrediënten op de laagste stand door elkaar. Kneed dan 5 minuten op stand 2. Voeg het zout toe. Kneed 3 minuten op stand 2. Voeg de krenten (rozijnen, cranberry's) toe. Kneed nog 2 minuten. Je hebt nu een vrij nat deeg. Smeer eventueel de deegschraper licht in met olie.

Vet een kom in met zonnebloemolie. Leg de deegbal er in. Keer de bal een keer zodat alle kanten met olie zijn bedekt. Laat 1 1/2 - 2 uur rijzen, onder folie of in de oven / magnetron met een glas heet water. De oven / magnetron wel uit laten ;-).Deel dan de deegbal in twee gelijke delen. Bol de delen op en laat 20 minuten onder vershoudfolie rusten. Bol het deeg nog een keer op en leg het in rijsmandjes. Laat nu 1 - 1 1/2 uur rijzen.Verwarm de oven voor op 180 C hetelucht. Bak het brood in 35 - 40 minuten gaar. Laat op een rooster afkoelen.3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ah, ik vroeg me altijd al af hoe het kwam dat krentenbrood wat gelig van kleur was ;) Smakelijk Anna, het ziet er heerlijk uit!!

nelleke markesteijn zei

Jij bent echt niet voor 1 gat te vangen Anja! Goed van je (en voor je :-)).
Het ziet er echt lekker uit.
Weet jij ook waarom het brood (met geelwortel) gelig wordt gemaakt?
Bij krentenbollen is het dacht ik gewoon wit.
Eetze (hoewel die combi met kaas...)
Groetjes, Nelleke

Marry zei

Is dit een zeeuws recept? M'n Zeeuwse oma bakte nl ook rozijnenbrood dat wat gelig was.
Wat bedoel je met " bol het deeg op"??