zaterdag 3 oktober 2015

Nog één

Naast alle breisels die we maken voor de Zeeuwse visserstruien heb ik toch ook nog regelmatig wat 'voor mezelf' op de pennen staan. Dat kan 'mezelf-mezelf' zijn of 'mezelf - voor iemand anders'.

Afgelopen winter kreeg ik van Noorse vrienden dit boek cadeau:Een Noorse en een Deense dame zijn op zoek gegaan naar de oorsprong van de Noorse kofte. Een kofte is een dik, met patronen ingebreid, vest. Elke streek had zijn eigen patroon, maar er zijn ook veel overeenkomsten tussen de verschillende kofter, net als bij de vissertruien. Het boek is alleen verkrijgbaar in Noorwegen (wordt dus niet opgestuurd naar andere landen). Onze vrienden zagen het liggen in de boekwinkel in Bergen (NO) en bedachten dat dit hét kerstcadeau voor mij zou zijn.

Ze hebben helemaal gelijk. Punt één is het een leuk boek om te lezen (in het Noors). Punt twee staan er een heleboel mooie patronen in. Het vest van de voorkant is één van mijn favorieten.

Die heb ik inmiddels gebreid. De mensen die ook het blog 'Zeeuwse Visserstruien' volgen zullen het vest al een keer gezien hebben:

Bij Sea Fest in Sidmouth had ik het vest bij me.Voor zo'n mooi traditioneel patroon gebruikte ik een traditioneel garen. Niet uit Noorwegen, maar uit Engeland. Er moesten een paar konen wol van Frangipani aan geloven: de kleuren dark navy en aran.

Je breit het vest van boven naar beneden, de mouwen worden later aangebreid. Je begint dus bij de hals, sterker nog bij het halsboord. Het halsboord brei je heen en weer, de rest van het vest brei je rond.De sluitbies met de knopen brei je er als laatste aan (na het doorknippen van de 'steek'). Een volgende keer zou ik het blokjespatroon met wat dikkere breinaalden breien, dat trekt wat in elkaar. Verder zou ik er wat meer knopen aan zetten. Dan sluit het vest mooier.Aan de (verkeerde kant) persen of goed spannen is wel een must. Het spannen van een compleet vest vond ik wat lastig. Je kunt het namelijk niet in delen spannen, zoals dit vest. Daarom koos ik er voor het persen.


Ik probeerde het eerst op het proeflapje wat ik breide. De wol kan het goed hebben, Er komt geen zeep of wrijving aan te pas. Daardoor is de kans op vervilten niet zo groot.Op dit moment ben ik weer voor de visserstruien aan het breien. De trui die we in de Schotse Huizen in Veere vonden:


Dit is een trui met slangen in blokjes en het wordt een model in een modern jasje.

4 opmerkingen:

Petra zei

Zoooo Anja...wat geweldig mooi zeg...een heel groot compliment voor je vest!!! Ik zit hier helemaal te kwijlen ;);) Lieve groet Petra

nelleke markesteijn zei

Prachtig is je vest geworden!! Echt heel mooi!!
Op de fb-groep Fair-isle is dit boek ook een grote hit. Daar werd uiteindelijk duidelijk dat het in Nederland verkocht wordt in de wolwinkel Trollenwol in Driebergen. Kosten E 42,50!! Ik heb er al een paar keer kwijlend naar staan kijken, maar het is me nog eventjes te duur :-).
Succes met je volgende visserstrui, al heb ik de indruk dat jij zo'n trui zo even uit je mouw schudt ;-).
Lieve groet, Nelleke
Ps, weet je nog dat jij me eens advies hebt gegeven voor mijn Christel Seyfarth Nomad vest? Deze zomer heb ik daar eindelijk een vest van gebreid, mbv een patroon van Kate Davies. Mijn Fusion-cardigan!

Anna zei

Hoi Nelleke,

Waarschijnlijk is Trollenwol (of iemand die ze kennen) het zelf gaan halen in Noorwegen. Het boek is trouwens in het thuisland Noorwegen ook een duur boek. Dat ligt dus niet alleen aan de wisselkoers.

En wat leuk dat je fushion-cardigan is gelukt. Die zien we misschien binnenkort een keer in het echt?

Tineke Wesselink zei

Ik heb zelf zo'n originele Kofte en ik moet zeggen het zit heerlijk warm. Staat ook leuk