zondag 27 september 2015

Rood

Vorig jaar waren we te gast bij Frangipani in Penzance (Cornwall, Engeland). Daar nam ik een grote doos met konen wol mee. Eén van de kleuren is 'crushed raspberry' (geprakte aardbeien :-). De naam geeft precies aan hoe de kleur is. Het is 100 % wol en niet geheel prikvrij.

Afgelopen winter kocht ik een boek van Alice Starmore: Aran knitting. Dit boek is in 2010 opnieuw uitgegeven. Dat het al een oudere uitgave is, is te zien aan een paar modellen die er in staan: ze zijn nog al 'vierkant' van vorm. Er staan ook een aantal hele mooie, tijdloze patronen in.

Eén van die patronen is dit vest Eala Bahn (in het Nederlands Witte Zwaan of Mooie Zwaan):Het vest is getailleerd. Daarom is een goede pasvorm heel belangrijk. Ik ben dan ook eerst een paar avonden bezig geweest met het breien van proeflapjes. De steekverhouding die in het boek wordt vermeld is namelijk heel anders dan wat ik uiteindelijk heb gebreid.Het vest is niet geschikt voor beginners, maar als je bereid bent eerst uitgebreid proeflapjes te breien en de werkbeschrijving nauwkeurig volgt is het vest goed te maken. Ik maakte kopieën - de beschrijving is vaak per toer (naald) aangegeven - en plakte een geel briefje op de plaats waar ik was in het patroon.

Verder heb ik alle delen gespannen (centimeter er bij voor de juiste maten) en maakte ik een andere onderrand. De originele onderrand krulde door de gebruikte tricotsteek namelijk heel erg om. Dus: dat deel uitgetrokken en opnieuw gebreid met een 'muizentandje' als onderrand.
In dit geval moest ik de muizentand naar de verkeerde kant omslaan. Daardoor blijft de rand uit zichzelf niet goed in vorm. Met de draad waarmee ik breide heb ik steek voor steek de muizentand vastgemaasd:Heel mooi vind ik de kraag op vorm. In dit geval vind ik het niet erg dat de rand een beetje omkrult. Ik vind het juist wel mooi.


De knoopjes maakte ik zelf. De werkbeschrijving is van Kate Davies en vind je hier. Kate houdt voor het jasje van de knoop een 'overwijdte' aan van ongeveer 2.5 cm. Dat is voor kleine knoopjes echt veel te veel. Ik gebruikte knoopjes van 1 cm doorsnede en maakte voor de jas een cirkel met een doorsnede van 2 cm. Verder gebruikte ik geen 12 spaken, maar 8 spaken voor het jasje.
Dat geeft dit resultaat.


Het boek is hier en daar nog te koop. In Groot-Brittannië heb je de meeste kans. Er zijn twee verschillende uitgaves, maar volgens mij is alleen de voorkant verschillend. Prijs: circa € 25,00.
4 opmerkingen:

nelleke markesteijn zei

Wat een prachtig vest Anja!! Hele mooie details met al die kabels. En je knopen maken het af natuurlijk. Ik heb ook al eens zo'n knoop gemaakt, vind het een mooi effect!
Ik hoop dat de kriebel uit de wol is geblockt, en anders is het met een vest altijd nog goed te doen door wat je er onder draagt!
Groetjes, Nelleke

Rita Janssen zei

Supermooi vest in een heel mooie kleur! Je zelfgemaakte knopen passen er perfect bij, echt geweldig effect zo. En wat een kunstwerk is die vest met al die kabels en speciale steken erin en dan die kraag, echt wauw! Iets om met trots te dragen.
Grtjes, rita.

Anoniem zei

Complimenten hoor!!! Ik wist al dat je een echt breiwonder bent, maar met dit ongelofelijk mooie vest op maat plus prachtige bijbehorende knoopjes hoor je voor mij echt bij de top!!

Anna zei

Oh jongens (meisjes ^_^) hier ga ik helemaal van blozen. Eigenlijk komt het grootste deel van de eer aan Alice toe. Zij heeft zo'n duidelijk patroon geschreven (en ik weet inmiddels uit ervaring hoe moeilijk en hoe veel werk dat is).