zaterdag 10 december 2016

Zachte broodjes

Normaal gesproken bak ik ze niet, zachte broodjes. Er zit voor ons te veel lactose in. Corneel vroeg me om ze toch een keer te bakken. Voor de proeverij vanmiddag bij Korenmolen De Jager.
Vandaar....Wat heb je nodig? (Voor 10 broodjes)

  • 1 zakje zachte broodjesmix wit of bruin
  • 50 gram boter
  • 300 gram water
Wat ga je doen?
Kneed een soepel deeg van de broodjesmix, de boter en het water. Kenny doet daar ongeveer 20 minuten over op de langzaamste stand. Bij kneden op de hand zal het waarschijnlijk wat langer duren. Het deeg is veel zachter en soepeler dan brooddeeg, maar laat je niet verleiden om nog wat meel toe te voegen.

voor de eerste rijs
na de eerste rijs


Doe in een met olie ingevette kom, keer een keer om en laat onder folie een uur rijzen.

Na de eerste rijs leg je het deeg op een glad werkblad. Bij mij werkt het aanrecht uitstekend. Doe geen olie of bloem op je werkblad. Steek het deeg in 10 gelijke delen. Ik weeg de deegbolletjes af want: meten = weten 😃.Druk de deegstukjes plat, trek de zijkanten naar buiten, vouw de zijkanten daarna naar binnen en rol ze onder het kommetje van je hand tot een bolletje. Je moet een klein beetje druk uitoefenen, de wrijving van je werkblad doet de rest. Je voelt het vanzelf als het deegbolletje 'pakt' en steviger wordt.

plat drukken

uitrekken en dubbelvouwen
bolletje draaien


Maak een kommetje van je hand


Je doet hetzelfde als in dit filmpje van de Weekend Bakery, maar dan in het klein. Scroll even naar beneden voor het filmpje. De tekst is in het Engels, maar het filmpje spreekt voor zichzelf.

Leg de bolletjes op een bakplaat (ik vet die nooit in, brood plakt bij mij niet vast) en laat nog 1/2 uur rijzen.

voor de tweede rijs
na de tweede rijsTip van Anna: Was je bakplaat niet af met afwasmiddel, maar alleen met gloeiendheet water. Dat voorkomt plakken.

Dek de bolletjes af met vershoudfolie of een vochtige (lauw water) theedoek tijdens het rijzen. Zo drogen ze niet uit.

Tip van Anna: Ik smeer de vershoudfolie in met een klein beetje zonnebloemolie. Dan plakt de folie niet aan de deegbolletjes. Ik gebruik meestal zonnebloemolie. Dat is neutraal van smaak en niet duur. 
Bij een plakkerig deeg kun je ook je gereedschap (deegsteker, spatel en handen) met een klein beetje olie invetten.

Verwarm de oven voor op 230 C (conventioneel) of 220 (hetelucht). Zet de bolletjes in de oven en verlaag de temperatuur naar 210 C (conventioneel) of 200 C (hetelucht). Bak de broodjes in 25 - 30 minuten bruin en gaar.
Bestrijk de broodjes eventueel, als ze nog warm zijn, met wat gesmolten boter.Proeven? Kom dan vanmiddag naar Korenmolen De Jager in Oud-Vossemeer. Thee van Tries is er  en ik ook 😎. Van 13:30 - 17:00 uur.

Geen opmerkingen: