donderdag 8 december 2016

Zeeuwse plak

Zo leuk, deze week is een door mij geknutselde bakmix in de verkoop gekomen. De bakmix is een samenloop van 'toevalligheden'.


Een paar maanden geleden opende - heel dicht bij ons in de buurt - De Fruithoek. Zoals jullie inmiddels weten kopen wij graag eten wat dichtbij huis is gekweekt
We kochten onze appels en peren al jaren in het stalletje wat bij het bedrijf aan de weg staat. Nu is er ook een heuse boerderijwinkel, elke zaterdag open van 09:00 - 16:00.

Bij één van mijn bezoekjes biedt Gerda mij een stukje koek aan. Het is een soort 'armeluis' speculaas. Dat moet met producten uit de buurt ook kunnen bedacht ik toen.
Na wat proefbaksels hebben we de lekkerste versie uitgekozen. Niet hetzelfde als de koek die ik mocht proeven, maar: Hou je niet zo van speculaas vanwege (te) veel kruiden? Probeer dan deze eens.
Corneel, de molenaar van Molen de Jager uit Oud-Vossemeer heeft met het recept een bakmix gemaakt. De mix is niet alleen te koop bij de molenwinkels van Corneel in Oud-Vossemeer en Halsteren, maar binnenkort ook bij de Fruithoek.
(Trouwens: de man zijn paarden het land bewerkt is de oom van de meester.)

Het bakken is eenvoudig. Het eindresultaat is een koek die wel gaar gebakken is, maar niet droog.


Wat heb je nodig?

  • 1 zakje bakmix 'Zeeuwse plak'
  • 100 gram koude boter of margarine
  • 1 ei 
  • 1 of 2 eetlepels (soja)melk
  • boterkoekvorm

Wat ga je doen?
Vet de boterkoekvorm in. Vergeet het stukje onder het mes niet!

Verwarm de oven voor op 180  C (conventioneel) of 160 C (hetelucht).Snijd de boter in blokjes. Kneed met de bakmix, het ei en de (soja)melk tot een samenhangend deeg. Gebruik niet meer melk dan nodig is en kneed niet langer als het deeg een bal vormt.

Ik ben een beetje lui. De keukenmachine doet voor mij het werk 💪Druk het deeg in de boterkoekvorm. Plaats in het midden van de oven en bak de koek in 20 - 25 minuten.

De koek is dan wel gaar, maar niet helemaal droog gebakken - net als bij boterkoek.

Snij de koek los met het mes van de boterkoekvorm en stort gelijk op een bord om af te koelen.Eén dag na het bakken is de Zeeuwse plak het lekkerste.

Wil je proeven? Dat kan! Aanstaande zaterdag tussen 13:30 en 17:00 uur is er een proeverij bij Molen de Jager, Hikseweg 12 in Oud-Vossemeer. Je kunt daar de Zeeuwse plak en nog een aantal andere baksels van mixen van de molen proeven.
Thee van Tries is er ook met verschillende soorten thee om bij de koek te drinken. 

Geen opmerkingen: