Zo gezegd, zo gedaan. Deeg klaar en in folie in de koelkast. Het smaakt trouwens uitstekend, ook al is het nog niet gebakken. De volgende dag heb ik pas tijd om het deeg te verwerken. Midden in de nacht bedenk ik ineens dat ik zelfrijzend bakmeel heb gebruikt in plaats van gewone bloem. Dat was de automatische piloot, ik gebruik namelijk zelfrijzend bakmeel in het recept voor koekjes van mijn tante Rika (daarover een andere keer meer).
- 175 gram margarine
- 100 gram rietsuiker
- 250 gram Zeeuwse bloem
- 1 eierdooier
- 2 eetlepels oplos espresso, opgelost in 1 eetlepel koud water
- 3 eetlepels cacao
- snufje zout
- Mix de boter en de suiker tot een lichtgeel mengsel. Voeg 4 eetlepels bloem toe. Mixen. Voeg de eierdooier toe, opnieuw mixen. Voeg alle cacao toe, mixen.
- Voeg de opgeloste espresso toe (vanwege het ei is het belangrijk dat dit echt koud is, anders stolt de dooier). Mix nog 15 sec.
- Voeg nu steeds 1 eetlepel bloem toe. Voeg de volgende lepel pas toe als echt alle bloem is opgenomen. In eerste instantie wordt het deeg plakkerig en kruipt langs de gardes omhoog. Daar heb ik nog geen foto van, dat komt de volgende keer. Dit is normaal.
Als ruim de helft van het deeg is toegevoegd wordt het deeg brokkelig. Voeg wel echt al de bloem toe. - Kneed nu het deeg met de hand door tot het een bal wordt. Al het deeg laat dan los van de beslagkom. Leg het deeg, ingepakt in folie, minimaal 3 uur in de koelkast.
- Verwarm de (stoom)oven voor op 180 C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak koffieboontjes van het deeg. Hiervoor heb ik de hoeveelheid van Stéphanie aangehouden, ongeveer 2 paaseitjes per boontje. Ik maak er een sneetje in met een scherp aardappelschilmesje. Daarna maak ik de snee wat breder met een (stalen) breinaald.
- Bak de boontjes ongeveer 20 minuten.
Dit resultaat is ziet er een stuk beter uit:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten