donderdag 16 augustus 2012

Vruchtentaartje

Het nadeel van een koude voorzomer heeft ook een voordeel. Op een blije vrijdag koop ik allemaal lokale ingrediënten voor een taart:

- suiker uit Dinteloord
- eieren uit Tholen
- aarbeien (van de koude grond), bessen en kersen uit Poortvliet.Zo lekker allemaal......

Hiermee maak ik een vruchtentaart. Of eigenlijk: één grote en 4 kleintjes. De kleintjes eten we vanavond lekker op. De grote gaat mee op visite.

Wat heb je nodig(voor 4 gebakjes):  • 2 eiwitten
  • 100 gram suiker
  • ca 250 gram zacht fruit
Wat ga je doen:
Los de suiker op in de eiwitten zoals je dat doet voor Zwitserse botercrème. Op deze manier kun je de eiwitten beter stijfkloppen dan door ze 'koud' te kloppen. Klop het eiwit-suikermengsel héél stijf en koud. Dit kan zo'n 10 minuten duren. Een staande mixer is dan wel handig.

Verwarm de oven voor op 100 C hetelucht. Leg een stuk bakpapier op een bakplaat en spuit hierop 4 rondjes. Op deze rondjes spuit je een randje, één of twee hoog. Van de restjes maak je schuimpjes.

Zet de eiwitten in de oven en steek een pollepel tussen de deur. Laat de schuimbakjes nu minstens  1 1/2 uur drogen. Ze zijn goed als ze na het afkoelen niet meer plakken. Plakken ze nog wel? Dan nog minstens een half uur terug in de oven.

Maak ondertussen het fruit schoon en snij dit in stukjes. Schep het fruitmengsel net voor het serveren in de bakjes en de rest er omheen.

Als je de taart langer houdbaar wil maken (door het fruit wordt het schuim zacht) dan kun je er eerst een laagje Zwitserse botercrème op smeren. Dat deed ik bij een grote taart.

Voor deze taart ( ca 12 stukken) heb je nodig:


  • 6 eiwitten
  • 300 gram suiker
  • ca 750 gram zacht fruit
  • 375 gram Zwitserse botercrème
Spuit nu een hele grote cirkel (zo groot als op je bakplaat past) op het bakpapier. Spuit met het restant van de eiwitten een rand op deze cirkel.
De grote taart moet minimaal 2 uur drogen in een heteluchtoven van 100 C. Door de botercrème duurt het veel lager voor het schuim zacht wordt.


Geen opmerkingen: