zondag 2 december 2012

Elke dag een lapje

Het is een beetje te laat om voor dit jaar nog deze adventskalender te maken. Toch wil ik die graag laten zien. Misschien kun je er aan beginnen voor volgend jaar?
Jaren geleden, jongste was net 2 jaar denk ik, begon ik aan deze quilt.Zo rond november, als het weer slechter wordt en de dagen korter, krijg ik zin om met zo'n handwerk aan de slag te gaan. Dat duurt dan tot eind december. Daarna moeten alle bomen de deur uit, de ballen in de doos en de advents quilt in de lappenmand.


Meestal zijn we een paar dagen te laat met ophangen. Daarna worden er plannen gesmeed over op welke manier de lapjes van de kalender worden gehaal. De ene dag mag jongste, de andere dag oudste er een lapje afhalen. Alleen het middelste lapje moet blijven hangen tot aan kerstmis.


De grootste eer is wie Jezus op mag hangen. Dit klinkt een stuk dramatischer dan het is. Het kribje waar de pasgeborene in ligt (uit een kerststal) mag op kerstavond na 00.00 uur aan de adventskalender worden vastgemaakt. Daarna is er beschuit met blauwe muisjes. Dit ritueel is de laatste jaren een stuk minder 'vast' geworden.
Maar, de adventsquilt komt nog elk jaar van zolder.

Hoe maak je nou zo'n quilt?Wat heb je nodig:
  • Verschillende stofjes kerstig of niet. Een heleboel restjes volstaat ook.
  • Kraaltjes, bandjes, borduurzijde, glitters en andere zaken om de vlakjes op te leuken.
  • Vliesofix. Dit is ideaal om uit plaatjes geknipte stof vast te strijken.
  • Verder: naaigaren, eventueel een naaimachine, tornmesje (de beste vriend van een naaister) strijkbout en strijkplan, spelden, schaar of rolmes en snijmat enz. enz.

Wat ga je doen:

De naadtoeslag voor alle lapjes is ongeveer 2,5 mm.
Ik snij eerst 25 vierkantjes van 15 x 15 cm uit 2 verschillende lapjes.
Daarna snij ik de randen van het raam (de attic window): 25 uit een licht lapje en 25 uit een donker lapje. Templates (malletjes) voor de randen vind je hier.

Daarna naai ik de kozijnen van de ramen aan de vierkantjes. Eerst allebei de randen langs het raam, dan de diagonaal tussen de kozijnen van buiten naar binnen. Gebruik hiervoor een hele kleine steekgrootte op de naaimachine (1 mm), hecht niet aan of af en naai niet in de naadtoeslag. Pers dan de naadjes open.


Daarna versier ik de vierkantjes. Dit kan echt met van alles en nog wat. Laat je fantasie de vrije loop.

Naai, als alle vierkantjes klaar zijn steed 5 ramen op een rij met een strookje van de randstof er tussen.
Naai dan de stroken aan elkaat met een strook van de randstof er tussen.
Vervolgens komt de rand rond alle ramen.

Achterkant en vulling er achter en dan doorpitten. Ik heb alleen de omtrek van de ramen gequilt. Daarna naai ik bij elk raam twee keer de helft van een drukkertje vast.
Randje om de quilt en dit deel is af.

Voor de luikjes van de quilt voer ik 25 lapjes, gewoon met voering: Naai een lapje randstof met een lapje voering (goede kanten op elkaar) aan elkaar. Laat aan één kant een klein stukje open. Knip de hoekjes af, keer de lapjes en stik op 1/2 naaivoetje van de rand door.
Naai aan elk lapje 2 drukkertjes om ze op te kunnen hangen aan de quilt.

Klaar is Anna!1 opmerking:

Anoniem zei

Wat mooi Anna, zo iets schattigs heb ik nog nooit gezien! Wij hadden altijd van die gekochte, van karton, ook lief natuurlijk maar niet zo mooi als die van jullie! Jammer dat onze kids al zo groot zijn.. misschien ooit eens iets voor onze 'toekomstige' kleinkinderen ;)!