maandag 28 januari 2013

Sterretjes

In het vorige berichtje heb ik de sterretjes kol, of star stitch kol, al laten zien. Geloof het of niet, het is écht 2 avonden breien.Voor deze kol zet ik 37 steken (het aantal moet deelbaar zijn door 4 + 1) op met (rond)breinaald 8 mm. De acryl die ik gebruik is eigenlijk voor nld 6 - 6.5 mm. Met die maat wordt de kol veel te stijf.
Mogelijk is de afwijkende kleur garen al opgevallen. Ik gebruik een tijdelijke opzet om de kol later aan elkaar te kunnen mazen.


Met de rode kleur brei ik een paar naalden recht (ribbels). Dan brei ik 1 nld recht met het goede garen. Daarna volgt de sterretjes steek of star stitch.
De hele korte breibeschrijving: brei nld 1 en 3 recht. 
Brei naald 2: *1av, brei de volgende 3 st av samen, laat de st op de linker breinaald staan, maak 1 omslag om de  rechter breinld, brei dezelfde s st nogmaals av sm (= 3 st op de rechter breinld), laat de st van de linker breinld afglijden.* Herhaal *-* tot het einde van de naald, eindig met 1 av.
Naald 4: * brei 3 st av, brei de volgende 3 st av samen, laat de st op de linker breinaald staan, maak 1 omslag om de  rechter breinld, brei dezelfde s st nogmaals av sm (= 3 st op de rechter breinld), laat de st van de linker breinld afglijden*. Herhaal *-* tot het einde van de naald, eindig met 3 av.

Jeanet vond een heel duidelijk filmpje: 
De kol wordt een lap van 130 cm. Daarvoor gebruik ik bijna 3 bollen van 100 gram met een looplengte van 100 meter. Brei als laatste naalden: naald 4 en dan nog 1 naald recht. Zet de steken bij de tijdelijke opzet op een breinaald. Haal de tijdelijke wol er af.
Nu maas ik de lap als een moebius aan elkaar, met een draai er in. Daardoor valt de goede kant altijd naar buiten. Een prima filmpje over hoe je dit kunt doen vind je hier
En dan is de kol af. Op naar de verjaardag!

3 opmerkingen:

Jeanet zei

Hij is gaaf!! :-) Mooi, die kleuren...

jacqueline zei

Leuk, mooie kleuren en lekkere warme col geworden!!

creativejewishmom/sara zei

gorgeous, looks so perfect for winter! thanks so much for sharing on Craft Schooling Sunday!