woensdag 19 februari 2014

Springerle - 1

Ineens kom ik ze tegen: geweldig mooie koekjesvormen. Zouden ze 'in het echt' ook zo mooi worden? En krijg je de koekjes goed uit de vorm? Na wat inlezen op het wereldwijde web besluit ik de gok te wagen. De vormen zijn zeker niet goedkoop, zeg maar: best wel duur als je ze vergelijkt met de 'gewone' uitstekers.



Waar heb ik het nu over? Over Springerle vormen. Springerle zijn koekjes (of ook wel: koeken als je de maten van sommige vormen bekijkt). Ze worden tegenwoordig in de kersttijd gegeten in Zuid-Duitsland en Zwitserland. Als je er meer ober wil weten, kijk dan eens hier (in het Duits).



Afgelopen weekeinde heb ik drie vormpjes besteld. Ze zijn keurig binnen twee dagen afgeleverd. Toch wel nieuwsgierig besluit ik een eerste baksel te wagen. Op het net heb ik gevonden dat er verschillende recepten geschikt zouden zijn: de originele Springerle (op YouTube zijn er ook verschillende filmpjes te vinden), shortbread, het koekjesrecept van Peggy Porschen, het koekjesrecept uit het Koekboek en gingerbread.

Mijn eerste poging wordt die met shortbread. Ik gebruik daarvoor de 'originele' verhoudingen suiker:boter:bloem = 1:2:3. (In plaats van boter gebruik ik wajang.)Voor dit baksel: 100 gram kristalsuiker, 200 gram wajang in kleine blokjes, 300 gram tarwebloem.
Deegje gemaakt met de keukenmachine, in folie in de koelkast, hondje uitgelaten en dan kan de pret beginnen.



Inmiddels weet ik dat je niet al je deeg uit de koelkast moet halen. Het wordt dan warm en minder goed te verwerken. Daarom neem ik ongeveer 1/3 deel. Uitrollen tot ongeveer 0.5 cm en dan het eerste vormpje. Ik begin met de kleinste, die lijkt met het eenvoudigste om te gebruiken.




Een beetje bloem er in, uitsmeren met een penseel en dan de vorm hard in het deeg duwen. In een filmpje over de originele Springerle koekjes kom ik de tip tegen om elk koekje eerst uit de te steken en op de bakplaat te leggen. Hiermee voorkom je dat een eerder gemaakt koekje vervormt door de druk die je voor een volgens koekje uitoefent. (Op die bakplaat ligt trouwens bakpapier.)

So far so good. Na 16 kleine vormpjes besluit ik me aan de grotere te wagen:













Ook niet echt een probleem, als je maar op alle kanten hard genoeg duwt. De ovale en hartvormige uitstekers die ik er bij heb gekocht vind ik minder mooi. Of eigenlijk: ik vind de rand veel te breed. Daarom snij ik de laatste koekjes uit met een aardappelschilmesje.

Nog een tip: maak het uitgerolde deeg even los van de ondergrond voor je de koekvorm er in duwt. Ik doe dat nogmaals na het induwen. Zo krijg ik de koekjes het mooiste van de ondergrond af op de bakplaat.



Beide bakplaten gaan ongeveer een half uur in de koelkast. Volgens de recepten die ik vind moet het shortbread ongeveer 35 minuten op 160 C. De lage temperatuur is om te voorkomen dat het baksel te bruin wordt.... Of dat hetelucht is of conventioneel? Het wordt het eerste, ook al lijkt het me wat lang.

De kleine koekjes gaan er in:



Jammer, de vorm is niet meer goed zichtbaar en de koekjes zijn na 30 minuten veel te bruin. De grotere koekjes dan. De temperatuur en oventijd aangepast: 12 minuten op 180 C hetelucht. Dit is al veel beter, hoewel ook hier de afdruk van de vorm niet meer zo goed zichtbaar is.


Gelukkig zijn er hier genoeg mensen in huis die ook niet zulke mooie baksels graag opeten, als het maar lekker is ;-).

Mijn conclusie: origineel shortbread deeg is minder geschikt voor de Springerle vormen. Volgende keer één van de andere recepten.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Misschien was het ook wel een beetje te verwachten met die heel fijne afbeeldingen... Ik zie het ook bij de Zeeuwse Knop, daar moet je heel fijn beslag voor gebruiken wil je de reliëfs goed kunnen zien. Ben benieuwd naar het vervolg van je experiment ;)!

Anna zei

Hoi Lupineke, het afdrukken van de vormpjes gaat prima. Het deeg loopt een beetje uit bij het bakken. Daardoor is de mooie afbeelding na de oven niet meer goed zichtbaar.

Sophie van Wijnen zei

Hoi Anna, voor Springerle moet je Springerle-deeg gebruiken. Dat laat je overnacht drogen en dan worden al die fijne geciseleseerde lijntjes nog beter zichtbaar dan toen je het koekje net gevormd had.
Mijn moeder kwam uit de home country van de Springerle, wij maken ze ieder jaar op 1e Advent. Het recept bestaat uit eieren, bloem en poedersuiker. Eventueel nog rijsmiddel.
http://etenmaken.blogspot.nl/2013/12/springerle.html

Je moet de koekjes ook weer een tijd laten liggen voor je ze eet, de details vind je bij mijn recept.
Boter werkt idd niet omdat het uitloopt.. maar super om te zien hoe de Springerles door hun mooie uiterlijk hier in Nederland aan land komen!

Marlies van der Meulen zei

Wat leuk om hier koekjes tegen te komen gemaakt met springerle moulds. Officieel zijn ze inderdaad bedoeld voor het springerle recept, maar ik heb ondertussen al heel wat koekjes gebakken en het werkt al snel, zolang het koekje inderdaad maar niet uitloopt/vervormd. En hoe donkerder het koekjes hoe minder gedetailleerd je mould 'moet' zijn. Omdat bij een licht recept het beter te zien is, zelfs de kleinste details. Heb je het ook al met marsepein of fondant geprobeerd en dan op een cupcake/taart. Het resultaat is super. Heel gedetailleerd.
Sinds een jaar veroop ik de mallen in Nderland, wellicht heb je ze bij mij besteld, maar het is leuk om het hier kin Nederland tegen te komen. Ik hou je blog in de gaten. Leuk!!
Groeten Marlies. (Partycupcakes)