vrijdag 22 februari 2013

De jeugd......

..... van tegenwoordig.

Deze week ontwikkelt zich een discussie over 'de jeugd van tegenwoordig'. Het zijn allemaal 'prinsjes en prinsesjes', die 'alleen aan zichzelf denken' en 'niet kunnen geven, alleen maar nemen'.
Tot mijn grote schrik zijn de mensen die er over praten allemaal zelf ouder van één of meer kinderen en allemaal van mijn leeftijd.

Ik word er een beetje verdrietig van. Is het echt zo erg gesteld? Waarom zie ik dat dan niet? Ben ik daar blind voor?
Als ik in mijn omgeving kijk, zie ik leuke, zelfstandige jongeren die klaar staan voor hun 'eigen' groep, maar ook voor een ander. Die vrijwilligerswerk doen zónder dat de minister hen dat oplegt. Die staan voor hun zaak.
Natuurlijk, ze hebben ook wel eens een baaldag en maken fouten. Maar mag iedereen alsjeblieft zijn eigen fouten maken en daar van leren? Dat hebben wij toch ook gedaan?

Ter illustratie: vorige week konden jullie lezen over het feestje met de hoge hakken van jongste. Wij (de meester, oudste en ik) hebben besloten dat we daar niet bij aanwezig willen zijn. Daarom gaan we  bij de bijna plaatselijke pizzeria eten.
Daarna gaat oudste eerst naar huis en dan naar een vriendin en wij vertrekken naar vrienden.

Bij onze thuiskomst aan het begin  van de avond treffen we dit aan:



We banen ons een weg door de fietsen en over de stapel schoenen op de mat.



De keuken staat vol en het huis staat blauw van de pannenkoekenlucht.



De vrienden waar we naar toe gaan vragen nog: 'Durf je het wel aan om ze alleen te laten?' Ja hoor. Kijk maar eens wat we aantreffen als we 's avonds thuis komen:


 De hond in de pot ;-)

Geweldig toch?

2 opmerkingen:

nelleke markesteijn zei

Ik ben het helemaal met je eens. Jongeren nu zijn niet veel verschillend van jongeren "toen". Ik ben blij met onze jeugd.

Marieke Boon zei

Hé Anna, herkenbaar verhaal. Onze oudste vierde zijn 16e verjaardag met een grote groep vrienden waar wij 's avonds laat langs glipten richting bed nadat we hem alleen hadden gelaten voor zijn feest. Om half twee 's nachts hoorde ik het laatste groepje beneden druk stofzuigen en de wc schoon maken!!
"Doet'ie anders nooit" moet ik daar eerlijkheidshalve wel bij zeggen :)
Helaas was het ook zo dat hij een paar weken geleden op de fiets vanuit de stad terug naar huis uit het niets vol in zijn gezicht werd gestompt door een, voor hem onbekende, leeftijdgenoot die vond dat hij daar niet moest fietsen. Zoals van alle tijden heb je jeugd in allerlei soorten.