dinsdag 5 maart 2013

Gevulde koeken

Jongste is naar Wales. Ze 'doet' tweetalig atheneum. Samen met de parallelklas heeft haar klas de hele week les op de universiteit van Cardiff. Vrijdag en zaterdag doen ze daar Cambridge examen.
Wat heeft dit met gevulde koeken te maken zullen jullie je afvragen?

Awel, de reis gaat met de bus. Dat is een hele lange reis. Om 5 uur 's morgens vertrekken ze en om 7 uur 's avonds (plaatselijke tijd) komen ze aan. Dan lust je best een lekkere koek onderweg, toch?De eerste batch is een probeersel. Op de verpakking mist namelijk een deel van het recept. De tweede batch is om mee te nemen.

Wat heb je nodig?

  • 1 pak gevulde koekenmix (12 gevulde koeken)
  • 175 gram Wajang (boter)
  • 5 ml sojamelk
  • 1 ei, losgeklopt

Wat ga je doen?

Op de verpakking staat dat je de margarine in kleine stukjes moet snijden. Die kneed je met de mix tot een deegbal. Hoe ik ook kneed, bij mij wordt dit geen bal. het blijven losse stukken. Daarom voeg ik 5 ml sojamelk toe. Hiermee wordt het een mooi deeg.

Vervolgens moet je het deeg uitrollen tot een dikte van 5 mm. Dit vind ik vrij dik. Ik rol het deeg verder uit tot het zo'n 3 mm dik is. Steek daarna met een steker van 7 cm doorsnee 24 rondjes uit het deeg. Kneed eventuele restjes bij elkaar en rol opnieuw uit.

Daarna verdeel je de spijs in 12 gelijke stukjes. Maak hiervan plakjes die binnen 12 van de rondjes passen. Wij vinden de spijs bij het bakken vrij droog worden. Kneed er daarom een klein beetje van het losgeklopte ei doorheen.


Leg de spijs op 12 deegrondjes. Dek die weer af met de andere 12 deegrondjes. Bestrijk de bovenkant van de koeken en de zijkanten met losgeklopt ei. Druk eventueel een halve blanke amandel in de koeken (die zitten niet bij de mix). Bak de koeken in het midden van een voorverwarmde heteluchtoven van 170 C in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.

In een afgesloten trommel blijven de gevulde koeken zeker drie dagen lekker.Tips van Anna:
  • Het deeg blijkt moeilijk verwerkbaar als je het direct gebruikt. Laat het daarom eerst een half uur rusten in de koelkast.
  • Wij vinden de spijs bij het bakken vrij droog worden. Kneed er daarom een klein beetje van het losgeklopte ei doorheen.
  • In een uitsteker set zitten meer maten ronde uitstekers. Bij de tweede batch heb ik voor de bovenste rondjes 8 cm gebruikt. Daardoor passen de delen van de gevulde koek beter op elkaar.

1 opmerking:

Zeeuwse visserstruien zei

En wat een leuk uitprobeersel!! Ook leuk om dit met suikervrij spijs te proberen.. als ik nog eens tijd heb ;)! Spannend voor je dochter, wat een leuke uitdaging!