woensdag 27 maart 2013

Schapen op het droge

Hebben jullie het ook gezien deze week? De schapen in Wales, overvallen door de sneeuw, die moesten worden uitgegraven? Met behulp van zijn hond graaft de eigenaar het ene na het andere schaap uit. Het item van het NOS-journaal vind je hier.

Foto: MSN news, Ierland


Dit doet me denken aan een heel ander filmpje van enkele jaren geleden. In veel delen van de wereld lopen de schapen in de zomerperiode, of zelfs het hele jaar, los. Zij zorgen voor zichzelf. Als het goed is worden de dieren minimaal één keer per jaar bij elkaar gedreven, bijvoorbeeld om te scheren.
Er zijn schapenrassen die hun vacht loslaten als die rijp is. Er zijn echter ook rassen waarvan de vacht blijft doorgroeien. Als een schaap dan niet wordt geschoren bezwijkt het uiteindelijk onder het gewicht van de vacht.

Fotograaf onbekend


Bijna 10 jaar geleden werd Shrek het schaap gevangen nadat hij (of zij?) zichzelf tijdens het opdrijven steeds had verstopt in een grot. In 2004 werd dit schaap gevangen, nadat hij (daar hou ik het maar even op) al 6 scheerbeurten had overgeslagen. De vacht van deze scheerbeurt en de scheringen er na hebben $150.000 opgeleverd voor het goede doel. Op de video  zie je wat voor kolossale hoeveelheid wol dat dan wordt.....

Een ander filmpje, ook van Kiwi tv (Nieuw Zeeland) is deze. Dit is nog eens schapen vangen, dat zou wel spektakel zijn als het in Nederland zo zou gebeuren.
Overigens: het vervoer van de schapen onder de helikopter is beslist niet zielig. Op een ander filmpje (wat ik jullie even schuldig moet blijven) zie je een schaap wat heel relaxed in het net hangt. Het zou veel zieliger zijn om ze te laten lopen met een vacht die jaarlijks dikker wordt.

Geen opmerkingen: