maandag 19 december 2011

Chocolademuffins

Iets lekkers bij de koffie of thee maakt het weekeinde extra feestelijk. Vrijdag is daarom nog al eens 'bakdag'.
Deze keer maak ik chocolade muffins. Eigenlijk is een muffin een klein broodje. Het wordt gemaakt met olie in plaats van boter of margarine. Cupcakes zijn kleine cakes. Die worden gemaakt met boter of margarine. Een muffin wordt niet geglazuurd of versierd. Ze worden meestal gegeten bij de lunch of bij de high tea. Deze muffins zitten tussen 'echte' muffins en cupcakes in. Ze worden gemaakt met olie én boter of margarine.


Wat heb je nodig?


 • 1 pakje chocolade muffin mix
 • 4 eieren
 • 180 gram margarine
 • 2 eetlepels (soja) melk
 • 2 eetlepels olie
 • ca. 20 cupcakevormpjes
Verder:
 • mixer met gardes
 • bakplaten voor muffins of cupcakes
 • spuitzak met spuitmond nr. 15 of 2 eetlepels
 • zeef
Wat ga je doen?
Omdat de muffins geen 'echte' muffins zijn, maar eigenlijk een beetje cupcakes hou ik de algemene bereidingswijze voor cake aan. Dat betekent dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Dit is belangrijk omdat het beslag anders kan gaan schiften.


Het beslag:


 1. Doe de cupcakevormpjes in de bakplaat of (zonder cakepapiertjes) vet de muffinvom in.
 2. Verwarm de oven voor op 160 C. Bij mijn oven is deze temperatuur goed voor zowel de heteluchtoven als de stoomoven.
 3. Doe de zachte margarine in een beslagkom. Voeg één voor één de eieren toe en mix steeds tot ei en margarine goed gemengd zijn.
 4. Zeef de chocolade muffin mix deel voor deel boven het ei-margarine mengsel. Mix steeds tot alle muffinmix is opgenomen. De chocoladedruppels worden nu uitgezeefd. Bewaar deze even apart.
 5. Mix, als alle muffinmix is opgenomen, 5 minuten op de hoogste stand. De eerste minuut zal het deeg langs de gardes omhoog kruipen. Na 2 minuten mixen gebeurt dit niet meer.
 6. Voeg na 5 minuten de chocoladedruppels toe en mix nog één minuut.
Het vullen en het bakken
Nu zijn er twee mogelijkheden. Ik heb sinds kort een aantal spuitzakken en spuitmondjes. Ik heb er spijt van dat ik dit niet al jaren eerder heb aangeschaft. Het is namelijk veel eenvoudiger om met een spuitzak de cupcakevormpjes te  vullen dan met twee lepels. Vullen met twee lepels gaat wel. Gebruik dan de bolle kant van de ene lepel om de andere lepel leeg te maken in het vormpje.

 1. Vul de spuitzak.  Vul met de spuitzak de cakepapiertjes. Ik heb in elk vormpje de buitenkant van de bodem gevuld en daarna het midden (= 1 1/2). Voor een grotere muffin kun je ook twee keer langs de buitenrand spuiten (= 2). Ga daarna niet meer naar het midden (= 2 1/2). Dan wordt de muffin te groot en rijst die tijdens het bakken uit het papiertje.
 2. Plaats de bakplaten in de oven. Bij een hetelucht- en stoomoven is de hoogte in de oven minder belangrijk. Ik heb het rooster 1 richel onder de bovenste en de ovenplaat 1 richel boven de onderste richel geplaatst.
 3. Bak de muffins in ca. 18 minuten gaar. Prik om dit te controleren met een satéprikker of stalen breinaald in de muffins. Als die er droog uitkomt zijn de muffins goed.
 4. Laat de muffins afkoelen op een rooster. 
Op de foto is te zien dat de bovenkant van de muffins is gescheurd. Dit gebeurt als de temperatuur van de oven te hoog is.


De buitenkant is dan al gebakken, terwijl de binnenkant nog rijst. De volgende keer verwarm ik de oven voor op 150 C. De muffins zijn wel goed gerezen en goed gaar. Dat bewijst de foto hiernaast.Omdat muffins niet worden geglazuurd vind ik de scheurtjes niet zo'n probleem.

Geen opmerkingen: