vrijdag 2 december 2011

Heerlijk avondje 1

Vanavond vieren wij het 'heerlijk avondje'. Onze meiden zijn al groot, maar toch moet de goedheiligman ieder jaar nog langs komen. Het gaat vooral om de gezelligheid en om de lol met de gedichten die er ieder jaar weer gewrocht worden. Een cadeautje voor iedereen hoort er natuurlijk wel bij.


Omdat ik er van uit ga dat beide oma's vandaag dit blog niet meer lezen durf ik hun presentjes nu wel te posten. Het zal duidelijk zijn, de ene oma heeft meer met geel en de andere meer met blauw.


 Wat heb je nodig:
 • een hart of krans van takjes of stro (bijna overal te koop)
 • garen in 2 verschillende kleuren. Als het echt feestelijk moet worden of bijvoorbeeld voor  de kerst dan is goud of zilver mooi als tweede kleur
 • een haaknaald die iets grover is dan eigenlijk voor je garen nodig (als er 3 mm staat aangegeven op het wikkel, neem dan 3,5 mm)
 • één of meer mooie zeepjes in een bijpassende kleur, aan een lint of draad


Wat ga je doen:

Helaas heb ik alleen van het eindresultaat foto's gemaakt.
 1. Meet met een meetlint hoeveel 'lengte' je nodig hebt om rond het hart te winden. Ik heb de centimeter rond het hart gedraaid. Tel daar nog minimaal 60 cm bij op. Dit is de lengte van het lint wat je gaat haken.
 2. Haak een ketting van lossen met de lengte zoals je die net heb gemeten (+ die 60 cm!).
 3. Haak hierop 1 toer 'hokjes': Sla de eerste 3 lossen vanaf de haaknaald over, * haak 1 stokje, haak 1 losse, sla 1 losse van de ketting over* enz. tot het einde van de ketting. Hecht de draad af. Haak dus niet terug.
 4. Pak de tweede kleur. Begin aan dezelfde kant als waar je met de 1e toer hokjes bent begonnen. Bij het omwikkelen heb je dan namelijk alleen de goede kant van de stokjes boven. Haak nog een toer hokjes op dezelfde manier. Hecht de draad af.
 5. Wikkel het lint met de goede kant naar buiten om het hart. Ik ben met het midden van het lint bij de punt begonnen. Werk  naar boven. Beide helften hoeven niet in spiegelbeeld te zijn.
 6. Leg boven gekomen een platte knoop in het lint. Daarna kun je er eventueel een strik op maken.
 7. Nu komt het zeepje. Ik giet de zeepjes zelf en giet dan een lintje mee als ik de zeepjes op wil hangen. Dit knoop je aan de knoop van het lint.
  Bij een gekocht zeepje kun je proberen óf er een draadje door te rijgen met een naald (gewoon doorprikken) óf er aan de achterkant met een hete breinaald of een hete soldeertbout een 'gleufje' in te maken. Leg een lintje of draadje in de gesmolten zeep en wrijf dit er overheen. Bij gietzeep werkt dit goed.
Klaar!

1 opmerking:

Corrie zei

Het hartje staat leuk in de logeerkamer. Precies de goede kleur.