woensdag 7 december 2011

Wat kun je doen met een pompoen

Enige tijd geleden at ik hier een geweldige, vegetarische, pompoensoep. Er werden chips (niet te verwarren met 'crisps', in het Nederlands 'chips') van biet, pastinaak en wortel bij geserveerd. Het was een lunch om je vingers bij op te eten.


Daarna heb ik verschillende keren geprobeerd deze pompoensoep te evenaren. Het was nooit onze smaak, te zoet en te flauw. Pompoen heeft daardoor lang niet op ons menu gestaan, tot ik deze jongen tegenkwam:
Te koop voor 3 euro, het is alleen de vraag of het een pompoen is (wel te eten) of een kalebas (niet te eten). Ik hou wel van een beetje spanning, dus de 3 euro zijn er aan uitgegeven. Ik heb geluk, het is inderdaad een pompoen.
Thuis ben ik eerst met de pompoen op de weegschaal gaan staan. Ruim 6,5 kg. Vandaar dat de keukenweegschaal het niet redt....
Aangezien de vorige pogingen allemaal in de soep zijn gelopen wordt het dit keer geen vegetarische variant. En hoera, het lukt. De soep is inmiddels door verschillende personen gekeurd en er was er maar één die er niet zo kapot van was. Zij houdt ook niet zo van worteltjes en pastinaak, telt deze mening dan mee?


Voor diegenen die het ook willen proberen:
Pompoensoep met pitten voor 10 personen


Wat heb je nodig:
 • 3 kg pompoen
 • 3 grote uien
 • 5 tenen knoflook
 • 500 gram gerookt spek, in reepjes
 • 500 gram schouderham, in blokjes
 • 1/2 eetlepel zout
 • 1 pakje alpro cuisine
 • een paar flinke handen gemengde pitten
Wat ga je doen:
Maak de soep een dag van tevoren. De smaken kunnen dan goed doortrekken. Gebruik vandaag nog niet teveel zout. Door het gerookte spek smaakt de soep morgen een stuk pittiger dan vandaag.


 1. Was de pompoen grondig. De schil wordt ook gebruikt. Snij de pompoen door de helft en verwijder de pitten en de draden. Snij de pompoen in stukken. Doe de stukken met een bodempje water in een grote pan.
 2. Zet de stukken op een sudderpit en laat 1 - 2 uur stoven. De pompoen moet zacht worden.
 3. Snij tijdens het stoven de uien fijn. Maak de teentjes knoflook schoon. Doe de uien en de knoflook bij de pompoen in de pan. Laat dit meestoven.
 4. Bak de spekreepjes uit in een droge koekenpan. Het vet wordt niet gebruikt.
 5. Haal de pan van het vuur en pureer de pompoen, uien en knoflook.
 6. Voeg het zout, het spek en de ham toe. Warm de soep nog even door.
 7. Laat de soep zo snel mogelijk afkoelen en bewaar deze op een koele plaats tot de volgende dag.


 

De volgende dag:
 1. Voeg nog ongeveer 2 liter water en de Alpro cuisine toe aan de soep. Verwarm de soep zachtjes. Proef of er nog zout moet worden toegevoegd.
 2. Rooster een mengsel van pitten, ik gebruik zonnebloem-, pompoen- en pijnboompitten, in een droge koekenpan. Blijf er even bij voor het beste resultaat. Vooral pijnboompitten verbranden snel. Serveer de pitjes los in een schaal.


Wij vinden de soep heel lekker met knoflook stokbrood.

Geen opmerkingen: