dinsdag 13 december 2011

Variaties op een pompoen

De pompoen is een flinke jongen. Aangezien er nog ruim 3 kilo over is komt er ook een 'roast' op tafel. Dit recept is voor ons voldoende voor 4 personen. We zijn wel vrij grote eters. Met onze dagelijkse aktiviteiten (zwemmen, op de fiets naar school 10 km heen én 10 km terug, een grote hond die vier keer per dag wordt uitgelaten....) lusten we wel wat.


In de groentenwinkel bij ons in het dorp wordt pastinaak en bataat (zoete aardappel, de paarse variant) verkocht. Worteltjes en rode uien heb ik nog liggen. Bij de bereiding heb ik 2 varianten geprobeerd.


Wat heb je nodig (voor 4 personen):
  • 1 kg pompoen
  • 500 gram worteltjes
  • 250 gram pastinaak, minimaal 2 stuks
  • 250 gram bataat
  • 2 of 3 'gewone' aardappels
  • 1 of 2 rode uien
  • 500 gram gerookt spek, in reepjes
  • zwarte peper
  • olijfolie, zonnebloemolie of knoflookolie
  • eventueel wat zeezout




Wat ga je doen:
  1. Was en schil alle groentes. De schil van de pompen wordt ook gebruikt.
  2. Snij de groentes in blokjes. Snij de stukken niet te klein. Snij de rode ui in kwarten.


Nu zijn er twee mogelijkheden. Je kunt dit gerecht bereiden met een heteluchtoven en met een stoomoven.
Heteluchtoven:
  1. Doe alle stukken met wat olie in een braadpan.
  2. Verwarm alle groentes kort op hoog vuur, zodat ze karamelliseren.
  3. Voeg water toe. Laat de groentes ongeveer 10 minuten koken.
  4. Vet een ovenschaal in. Doe er een klein bodempje water in en vul de schaal met de gekaramelliseerde groentes.
  5. Voeg de rauwe spekreepjes toe.
  6. Maal zwarte peper naar smaak over de schotel.
  7. Verwarm de oven voor op 180 C.
  8. Bak de schotel nog ongeveer 30 minuten in de oven. Controleer af en toe of de schotel niet 'droogbakt'. Voeg als dat nodig is nog wat water toe.De schotel is goed als de spekreepjes gaar zijn.
  9. Voeg zeezout naar smaak toe.


Stoomoven:


  1. Doe alle stukken in een ingevette ovenschaal. Sprenkel wat olie over de groentes. Voeg geen water toe. De groentes gaan 'droog' in de schaal.
  2. Voeg de rauwe spekreepjes toe.
  3. Maal zwarte peper naar smaak over de schotel.
  4. Zet de schotel in de koude oven. Stel de oven in op 'stoom' en 190 C. Schakel na een half uur terug naar 160 C. De totale baktijd is 50 - 60 minuten. De schotel is goed als de spekreepjes gaar zijn.
  5. Voeg zeezout naar smaak toe.
Doordat het inmiddels donker is geworden (het is december) ziet de schotel er wat donker uit. Dit ligt aan de foto en niet aan de schotel.


Mij bevalt de stoomoven methode heel goed. De totale bereidingstijd is niet korter dan met een heteluchtoven, maar wel makkelijker. Alle ingrediënten gaan rauw in de schotel. Je kunt de oven programmeren en abacadabra: als je thuis komt is je eten klaar.

Geen opmerkingen: