vrijdag 29 juni 2012

Kliekjes

Vroeger stond het regelmatig op het menu en wij eten het nog wel eens: kliekjes. Eigenlijk best lekker, want er staan een heleboel verschillende dingen op tafel.

Met de ouma tas verwerk ik de kliekjes van voorgaande projecten.De generaties voor mij, mijn moeder, oma en mijn tante doen dit ook al jaren.

Oma Martina was voor de oorlog werkzaam als badvrouw in Domburg. Op de momenten dat er niet wordt gewerkt voor de badgasten is er een brei- of haakwerk: een vrouwenhand en een paardentand staan nooit stil.


Op deze foto (uit 1935) houdt mijn oma (rechts) de wol op voor Kee die er een bol van windt. Kee is in de rouw, dat zie je aan haar donkere beuk.


Het zou zo maar kunnen dat de wol wordt gebruikt om deze sprei van te haken:


Tante Cathrien denkt dat zij het patroon van de sprei nog ergens heeft. Als dat zo is dan houden jullie dat nog van me tegoed.

In de jaren '60 van de vorige eeuw slaat tante Cathrien aan het restverwerken. Er worden 96 grannies gehaakt van restjes acryl. In de tijd van nylon overhemden is acryl helemaal hot (letterlijk en figuurlijk). Het enige wat wordt aangeschaft is de zwarte kleur.
Groot voordeel van grannies haken is dat je pas een grote lap krijgt als alles aan elkaar wordt gehaakt of genaaid. De sprei is geschikt voor een ruim eenpersoons bed.
Het haken van de vierkantjes is, blijkt uit deze sprei helemaal niet 'seventies', maar heel erg 'sixties'.

Foto: Hans Hendriksen


Het patroon:

Gebruikte steken:

hv - halve vaste
l - losse
stk - stokje

  1. Haak een ketting van 6 l. Sluit de ketting tot een ring met 1 hv.
  2. Haak 3 l (= 1e stk), 2 stk, 3 l, *3 stk, 3 l*. Haak *-* 3 keer. Sluit de toer met 1 hv in de 3e l. Wissel van kleur.
  3. Haak 5 l (= 1e stk + 3 l), *3 stk in de volgende lossenboog van de vorige toer, 2 l, 3 stk in dezelde lossenboog van de vorige toer, 2 l*. Haak *-* 3 keer. Eindig de toer met 2 stk, 1 hv in de 3e l van deze toer. Wissel van kleur.
  4. Haak 5 l (= 1e stk + 2 l), *3 stk in de lossenboog van de rechte zijde, 2 l, 3 stk in de volgende lossenboog op de hoek van de vorige toer, 2 l, 3 stk in dezelde lossenboog van de vorige toer, 2 l*. Haak *-* 3 keer. Eindig de toer met 2 stk, 1 hv in de 3e l van deze toer. Wissel van kleur.
  5. Haak 3 l (= 1e stk), 1 stk op elk stk van de vorige toer en op elke l van de vorige toer aan de rechte zijde. Haak op de hoek: 2 stk, 1 l, 2 stk. Sluit de toer met 1 hv in de 3e l van deze toer. Wissel van kleur.
  6. Herhaal dit voor toer 6 en 7 (wissel van kleur).
Bij deze sprei zijn de grannies diagonaal aan elkaar gehaakt met vasten.


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat een leuk logje Anna, mooi ook die foto's van je oma! Ik las ook het verhaal bij de poster, waarop je vader en tante te zien zijn, wat ontzettend leuk! De sprei is ook prachtig, het leuke is dat hij, ondanks al jaren oud, nu absoluut niet zou misstaan... geweldig toch! Groetjes!!

creativejewishmom/sara zei

Very nice and love those vintage photos! Thanks for sharing on Craft Schooling Sunday!