donderdag 21 juni 2012

Vaarseizoen

Het vaarseizoen ging met niet zulk best weer van start. Veel regen, af en toe (te) veel wind. Maar..... het is weer begonnen. De eerste toeristen hebben namelijk al weer vastgezeten op de slikplaat die bij ons voor de vluchthaven ligt.

Ik vind het onvoorstelbaar dat je met een wegenkaart op het water gaat varen. Daar staan bijvoorbeeld toch geen waterdieptes op? En, de boeien (rood en groen) liggen er niet voor niets. Die zijn om je vaarwater aan te geven. En, waar een lelievlet overheen kan varen (20 cm diepgang met het zwaard op) daar kun je lang niet altijd met een jacht overheen varen. En, als je vastloopt dan probeer je toch niet door te varen, maar vaar je toch terug?
Enfin, hilarisch is het wel.

Ook hilarisch is het onderstaande plaatje. Voor de mensen die niet (zo) bekend zijn met de regels op het water: Er is een voorrangsregel die zegt: een motorboot wijkt uit voor een roeiboot, een roeiboot wijkt uit voor een zeilboot, dus: een motorboot wijkt uit voor een zeilboot.......... Maar niet altijd ;-). Bij bijvoorbeeld een broodpoeper ligt dat anders.

Cartoon: Waterkampioen


Dat de cartoon hierboven niet uit de duim is gezogen bewijst de foto hieronder. Afkomstig van Lloyds, de grote verzekeringsmaatschappij. Deze foto is vorig jaar al een keer gepubliceerd. Dit jaar staat de foto opnieuw in The Telegraph, het blad van de internationale vakbond voor zeevarenden. Een samenvatting van het artikel: Pas op! Het vaarseizoen van de recreatievaart is weer begonnen.

Foto: Lloyd Images

Wonder boven wonder waren er bij dit ongeval geen gewonden. Van het jacht was echter niet veel meer over. Gelukkig weten de meeste watersporters wél waar ze mee bezig zijn.

Wij zijn nog steeds op Oerol, met een jacht :-).

Geen opmerkingen: