maandag 11 juni 2012

Ouma tas 3

Deel 3 van de ouma tas is best veel (tel)werk. Haal alle spelden uit de opgedroogde onderdelen. Tel dan de steken van de buitenrand van het tussenstuk. Dit zijn er enkele honderden. Dit aantal is belangrijk voor het maken van een piping. Als je niet weet wat een piping is: Een filmpje over het naaien van een piping vind je hier.


Haak nu zoveel lossen als het aantal steken van het tussenstuk (dit = heen). Ik vind het mooi als alleen de goede kant van de gehaakte v zichtbaar is. Daarom haak ik één toer terug (dit = weer). Dan sluit ik de toer tot een ring. Let hierbij heel goed op dat er geen draai in je haakwerk zit. Haak verder rond.
Haak in totaal: 2 toeren met kleur 1 (blauw), 3 toeren met kleur 2 (wit) en 2 toeren met kleur 1.


Leg dan een koord (nylon of katoen, dat maakt niet uit) op de verkeerde kant van je haakwerk. Sla het haakwerk dubbel met de goede kant buiten. Haak nu de beide buitenkanten met v aan elkaar.

Als je goed hebt geteld past de piping precies rond je tussenstuk. Leg alle delen met de verkeerde kant boven. Speld nu het tussenstuk aan de zijkanten. Laat het witte deel van de piping naar de goede kant uitsteken. Let er op dat de maasnaadjes tussen de grannies precies gelijk vallen. Zet hier eventueel een extra speld.


Haak dan de delen met v aan de verkeerde kant aan elkaar. Laat beide bovenkanten van het tussenstuk open. Aan de goede kant ziet dat er uit zoals op de foto hierboven.Draai de tas weer binnenste buiten. Haak of naai de maasnaden precies in het midden en op beide onderhoeken aan elkaar(bij de speldjes). De naden van deze grannies zijn dan dubbel. Dit is voor de stevigheid van de bodem.

Geen opmerkingen: