maandag 18 juni 2012

Grannies, so seventies?

Wij zijn naar Oerol. Daarom een 'sneak preview' voor het berichtje van 29 juni.

Het is heel duidelijk, grannies haken is hot. Maar eigenlijk is het heel erg 'seventies', of misschien wel 'sixties'. Mijn moeder en ik zitten (allebei hakend) wat te praten over vroeger. Zoals ik al eerder heb verteld zit het handwerkvirus in mijn genen. En ook nog van twee kanten. De zus van mijn vader is ook altijd met haak en/of breinaalden bezig.

Foto: Hans Hendriksen

In de jaren '60 van de vorige eeuw, ik was toen net geboren, handwerken mijn tante en moeder veel samen. Dat kan alleen in de zomer. Tante Catherien woont in het oosten van Nederland. In de zomer komt zij met haar gezin naar Walcheren om vakantie te vieren.
Beide vrouwen hebben kleine kinderen. Dan is er niet zo veel tijd om te handwerken. De kleine vierkantjes zijn makkelijk te haken. Zo heb je steeds snel een projectje af. Alle projectjes bij elkaar maken dan weer een kussen, sprei of iets anders moois.


De sprei  op de bovenste foto is gemaakt eind jaren '60. Het onderste dekentje zagen jullie al in dit bericht. Ik vind het interessant dat de knallende kleuren paars en oranje en het eeuwige bruin van de jaren '70 blijkbaar nog niet zijn doorgebroken alsd deze sprei wordt gemaakt.

1 opmerking:

Marga Boot zei

Zo bekend en ja die kleuren, oranje, paars en bruin. Ik zie het zo weer voor me. We gaan weer helemaal naar de jaren '70...
Toch wel leuk, alleen vind ik de kleuren die we nu gebruiken toch mooier.