vrijdag 13 april 2012

Door ons gedaen

In dit berichtje konden jullie al wat lezen over streekmuseum De Meestoof. Daar hebben we verschillend reacties op gehad. Het textiel is in ieder geval niet afkomstig van de Walcherse, Noord- en Zuidbevelandse of Thoolse dracht. Mogelijk was het onderdeel van een dienstbode uniform. Wie het weet mag het nog steeds zeggen. Er zijn namelijk steeds meer mensen nieuwsgierig.

Tijdens het Museumweekeind 2012 op 14 en 15 april aanstaande gaat De Meestoof weer open voor het zomerseizoen. De wisseltentoonstellingen zijn 'In en om de boerderij' en 'Door ons Gedaen'.

Het laatste onderwerp is de langste merklap ter wereld. In het jaar 2000, het Jaar van de Textiel, werd er door 243 vrouwen en mannen uit Zeeland in merklap geborduurd. Dit werkstuk geeft een mooi beeld van de geschiedenis van Zeeland, maar is ook een afdruk van Zeeland in het jaar 2000.


Eén van de stukjes van deze merklap heb ik geborduurd. Daarmee kan ik stellen dat ik, samen met nog 242 andere mensen ;-), heb geëxposeerd in onder andere Frankrijk (Bayeux) en Japan (Nagasaki).
Twee weken geleden is een deel van de merklap opgehangen in de burgemeesterskamer van De Meestoof. Deze ruimte is helaas niet groot genoeg om de hele merklap te laten zien. De delen Zeeuws-Vlaanderen, Walcheren en Tholen komen 'voor het zicht'. (Ik heb echt gezocht Jeanet, maar volgens mij heeft er niemand uit Arnemuiden meegedaan.)
En, dat was best nog een klus:


Foto: Eef de Jonge-Everaert
Foto: Eef de jonge-Everaert

Het museum is open van 14 april tot en met 31 oktober. Voor de toegangsprijs (volwassenen € 2,50 en kinderen € 1,50, museumjaarkaart: gratis) hoef je het niet te laten.

Geen opmerkingen: