Vandaag is de verjaardag van oma Anna. Als ik het goed heb uitgerekend zou ze nu 96 zijn geworden. Ik kan er best een jaar naast zitten hoor!
Oma Anna hield van mensen om zich heen. Daarvan getuigt deze stol, want het is echt onmogelijk om dit alleen of met zijn tweeën op te eten. Ik denk dat het recept minstens 60 jaar oud is.
Deze jongen moet diagonaal in de oven, want anders past het niet. Hij weegt ruim 2 kilo, niet slecht voor een eersteling hè?
Het originele recept kreeg ik van tante Riet. (De koekjes komen nog een keer, écht, beloofd!) Ik had niet alle ingrdiënten in huis, daarom heb ik een iets andere vulling gebruikt. Eerst het originele recept en dan mijn versie.
Stol van oma Anna, het originele recept
Wat heb je nodig?
- 750 gr bloem
- 60 - 65 gr verse gist
- 3 dl melk
- 2 hele losgeroerde eierdooiers
- 175 gr gesmolten boter
- 100 gram basterdsuiker
- geraspte schil van 2 citroenen
- 400 gr krenten en rozijnen (tezamen, geweekt in lauw water en gedroogd)
- 50 gr sukadesnippers (eventueel)
- een paar el rum (eventueel)
- 75 gr gehakte amandelen
- 1 afgestreken dessertlepel zout
Stol van kleindochter Anna, de variatie
Wat heb je nodig?
- 750 gr Zeeuwse bloem
- 60 - 65 gr verse gist
- 3 dl geoete sojamelk
- 2 hele losgeroerde eierdooiers
- 175 gr gesmolten Wajang
- 100 gr witte basterdsuiker
- 2 koffielepels citroensap
- 525 gram vulling: notenmix, sukadesnippers, gedroogde cranberries, rozijnen en krenten
- 1 afgestreken dessertlepel out
- 300 gram amandelspijs 1:1
Wat ga je doen?
Voor het werken met verse gist kreeg ik een heleboel tips van mijn neef Jaco. Het deeg is gekneed met een 'heavy duty' mixer / kneedmachine. De bereiding van het originele recept en de variatie zijn gelijk. Gebruik bij het maken van het zetsel geen metalen voorwerpen.
Tip van tante Riet: eiwit maakt de stol droog. Gebruik daarom alleen de dooiers. (En maak van de eiwitten bijvoorbeeld bokkenpoten.)
Weeg de bloem af in een kunststof of glazen mengkom. Meet de melk af in een maatbeker (geen metaal). Voeg de basterdsuiker, de eierdooiers en de gesmolten boter toe aan de melk. Verbrokkel de gist in dit mengsel. Maak in de bloem een kuil. Giet hierin het melk / gistmengsel. Meng het bovenste deel van de bloem met een vinger door de gist / melk. Laat dit zetsel een half uur staan op een tochtvrije plaats.
Doe het zetsel over in de kom van de kneedmachine. Voeg het zout toe. Kneed dit mengsel eerst 1 minuut op de minimum stand, dan 4 minuten op stand 1. Bij het kneden op de hand schat ik dat dit 15 - 25 minuten duurt.
Laat het deeg 1 uur rijzen op een vochtige, tochtvrije plaats. Ik gebruik hiervoor de magnetron met daarin een theeglas kokend water (tip van Jaco).
Na de eerste rijs is dit het resultaat:
Voeg nu alle vulling toe, behalve de spijs. Opnieuw 1 minuut kneden op de laagste stand en 4 minuten op stand 1. Laat nogmaals 1 uur rijzen op dezelfde manier als bij de eerste rijs.
Vorm na de tweede rijs op een ingevette bakplaat, of een bakplaat met keukenpapier, een ovaalvormige koek. Rol de spijs tot een lange worst. Leg de spijs naast het midden op het deeg. Klap het deeg dubbel en druk voorzichtig de randen aan.
Laat dit 1/2 uur narijzen onder een vochtige doek.
Verwarm de oven voor op 220 C conventioneel (onder- en bovenwarmte). Gebruik beslist geen hetelucht of stoomoven. De stol zal dan 'instorten'. Gist kan niet tegen tocht / luchtverplaatsing. Bak de stol in ongeveer 1/2 uur gaar en lichtbruin. De stol is goed als het hol klinkt als je er op klopt. Voor een knapperige korst kun je na 20 minuten de stol bestrijken met water.
Oma Anna bestrijkt dan de stol nog één of meerdere keren met gesmolten boter (en rum) en stuift er dan poedersuiker over. Ik kies ervoor alleen poedersuiker (of beter: decoratiesneeuw, want dat smelt niet) te gebruiken.
En dit is lekker...........
1 opmerking:
Fijn dat je naast de 'gewone' herinneringen aan zo'n lieve oma ook nog 'tastbare' herinneringen aan haar hebt!
Goede dag toegewenst
groetjes marjan
Een reactie posten