zaterdag 7 april 2012

Who's afraid?

Who's afraid of red, yellow and blue? Daar moest ik aan denken bij het bekijken van de foto's van dit bericht.


Voor de 'taartversiercursus' is het huiswerk: maak Amerikaanse buttercream icing in de kleuren geel en blauw en in een kleur naar keuze. Dat hebben alle deelnemers netjes gedaan. Groot is de verrassing als we zien welke invloed het vet in de icing heeft op de kleur van de buttercream:


De twee bloemen links zijn gemaakt met Crisco. De bovenste bloem rechts met roomboter en de onderste bloem rechts met geheel plantaardige (lactosevrije) margarine. Alle icings zijn gekleurd met kleurstof van hetzelfde soort en merk. Voor diepe en volle kleuren kun je beter margarine gebruiken, voor pastelkleuren beter Crisco.

Het is nog steeds heel koud. Daardoor is de buttercream icing erg hard om mee te werken. Snel secondenwerk in de magnetron biedt uitkomst.
De Crisco is veel zachter om mee te werken dan de margarine. Na wat lezen en uitproberen kom ik er achter dat margarine veel langer gemixt moet worden dan Crisco. In een 'heavy duty' mixer ruim 10 minuten op de middelste stand. Met een handmixer moet je dan rekenen op 15 - 20 minuten op de hoogste stand. De buttercream icing wordt dan zacht van structuur en is goed te verwerken. Crisco en de door mij gebruikte Wajang zijn allebei helemaal plantaardig. De Wajang is wel 5 keer zo goedkoop als Crisco. Bovendien hou ik van volle, diepe kleuren. 

Geen opmerkingen: