maandag 16 juli 2012

Badvrouwen en badmannen

Oma Martina is in de jaren '30 badvrouw op het Badstrand in Domburg.
Dat heeft voordelen voor mijn vader en tante. Die mogen namelijk naar het Badstrand toe, zelfs zonder te betalen. In die tijd moet er namelijk toegangsgeld worden betaald om het Badstrand te bezoeken. Domburgers mogen er niet komen. De Domburgers gaan wel naar het strand, maar dan naar het 'Vierde Wester'. Dat strand is gratis.


In de jaren '30 is er op het Badstrand in Domburg al stromend, zoet water. Martina is hier met één van de kinderen van een badgast (zo heet dat, want je gaat niet 'zwemmen', maar 'baden') een emmer water aan het vullen.
Daardoor hoeven de badvrouwen niet van het Badhotel met emmers zoet water naar het strand te sjouwen. Andersom is het helaas wel een heleboel geploeter. Voor de medicinale baden in het Badhotel dragen de vrouwen emmers met zout water de duinen over.

De badmannen dragen op het strand meekrap rode pakken en een pet met 'badman' er op. Nog decennia daarna dragen de badmannen en vrouwen in Domburg op het strand een rode broek en een rood shirt.

Badvrouwen in Domburg gaan niet met de badgasten 'baden'. Zwemmen deden badgasten toen namelijk niet in zee. Ze helpen de dames eventueel met verkleden. Dan wordt de badkoets door de mannen naar zee getrokken. Martina en Kee knopen hun rokken omhoog en begeleiden de badgast naar het touw wat in zee is gespannen. Aan dat touw kan de gast zich dan vasthouden om te baden.


Als er even geen werk is, dan is er altijd een brei- of haakwerk bij de hand. Een vrouwenhand en een paardentand........Hier zitten Martina en Kee sokken te breien. De foto is op een ander tijdstip genomen (waarschijnlijk 1935). Kee is hier in de rouw, dat zie je aan haar donkere beuk.
Op de achtergrond hangt een badpak te drogen. De badjas is van één van de gasten.

2 opmerkingen:

Lupineke zei

Geweldig logje Anna, heerlijk om te lezen en de foto's zijn prachtig, zo mooi uit die tijd! Ik vond het stuk met de poster ook erg leuk, de kleurenfoto is ook heel erg mooi! Wat bijzonder om zo een stuk van je familiegeschiedenis te ontdekken! Lieve groet!!

Jeanet zei

Geweldig logje (dat had ik nog niet gelezen vanmiddag!). De tijden zijn wel veranderd, he? Dat van die vrouwenhand en paardentand heb ik ook al vaak aan moeten horen :-)