woensdag 11 juli 2012

Revisie

Door de tussenkomst van het spinnewiel schuiven de twee laatste delen van de Ouma tas op. Volgende week deel 6.

Voor het spinnewiel naar Jeanet gaat (of eigenlijk: voor Jeanet het komt ophalen) kijk ik het eerst na. Er is niets zo frustrerend als leren spinnen op een wiel wat niet goed werkt. Omdat Louët een gerenomeerd merk is verwacht ik niet al te veel problemen, behalve misschien wat uitgedroogde leertjes. Dit wiel lijkt het meest op de S10.


Veel mensen laten de snaar die over het aandrijfwiel loopt daar steeds op zitten. Het is echter beter dit niet te doen. Een snaar die steeds onder spanning staat zal sneller slijten.
A. Afremleertje compleet
B. Excentercup + ring
C. Lagerschaaltje
D. PU trapperverbinding
E. Snaar
F. Spoellager
G. Spingatlager
H. Vluchthaakjes
afbeelding: Louët
Bij de eerste 'trap' breekt de trapverbinding af. Dit is te verwachten, het is één van de onderdelen die het snelste slijt. Verder zit er speling op de vlucht.

De onderdelen van het spinnewiel van Jeanet zijn iets anders dan de tekening hier naast, maar het principe is hetzelfde. Zo heeft Jeanet een 'enkel trapper'. Verder bestaat de vlucht uit drie onderdelen en staat de spoelhouder anders op het wiel.

Helaas krijg ik de trapverbinding niet los (vanavond zal blijken waarom). De vluchthaakjes zijn eigenlijk aan vervanging toe, maar die besluit ik te laten zitten. Zo zijn er geen kosten aan dit wiel. Misschien vindt Jeanet het niet eens leuk ;-).

Na de inspectie eerst een sopdoekje over het wiel gehaald. Daarna de vezels die her en der tussen de ringen zitten er tussen uit gepeuterd. Het afremleertje zit vast met een mega lange bout. Dat is standaard zo, maar ik begrijp het niet helemaal. Vast is volgens mij vast. Nu moet je eindeloos draaien voor de bout los is en je de spoel kunt vervangen.


Marus is vroeg thuis. Hij wil zich wel over het spinnewiel buigen. De vlucht gaat er af: "Waarom zit daar een complete bout op? Een monteur kost minimaal € 60
per uur. Nu staat hij al 5 minuten aan een boutje te draaien." (Ik zei het toch??)
De speling in de vlucht wordt opgelost door de gaten op te vullen. Daarna gaan de haakjes weer vast en de bout er weer in (+ 5 minuten).


De trapverbinding vraagt wat meer aandacht. Er blijken nieten in de trapper en de aandrijfstok te zitten. Daarom kreeg ik het niet los. Het is de vraag of de originele trapverbinding nog verkrijgbaar is én of je die dan ook weer stevig vast krijgt. Daarom gaat de trapverbinding er helemaal uit. Er wordt een gaatje bijgeboord en met een stukje kunststof lijn wordt de trapverbinding hersteld.

Jeanet, je kunt je wiel komen halen. En neem Johanna (met haar spinnewiel) ook mee. Gezellig!

Tips van Anna:
  • Haal de snaar van je aandrijfwiel als je niet spint. Dat spaart de snaar.
  • Geef de bewegende, metalen onderdelen af en toe een drupje olie.
  • Speling op onderdelen zorgt er voor dat je minder prettig spint. Speling kost (trap)energie.
  • Maak je spinnewiel af en toe schoon. Verwijder ook eventueel schapenvet als je ruwe wol spint.
  • Gebruik hele, schone haakjes op je vlucht. Dit is vooral belangrijk bij fijne vezels zoals zijde. Haakjes zijn verkrijgbaar bij doe het zelf zaken.
  • Meestal zijn de onderdelen die slijten los verkrijgbaar. De prijs per winkel kan echter enorm schelen. Even op internet zoeken kan je veel kosten schelen.
7 opmerkingen:

Jeanet zei

Je maakt we wel lekker, zeg! :-)
En ik ga me ook ietwat schuldig voelen bij al het werk dat je aan het spinnenwiel hebt! Ik voel me ook nog ietwat een amateurtje.....maar zo moet je beginnen toch?

Anna zei

Hi, hi. Graag gedaan hoor! Ik heb zelf ook leren spinnen op een wiel wat niet helemaal 'je dat' was. Maar ja, ik wist niet beter. Nu weet ik wel wat beter en geef een ander graag een goede start. Het is je gegund :-)

Unknown zei

Hai
Ik zoek een spingatlager zoals op de schets te zien is. Ik kan van bijlagen bijsluiten zie ik zodat ik niet kan laten zien voor welk spinnewiel.
Heeft u een emailadres zodat ik u kan mailen met bijlage?

Hartelijke groet
Yvon van der Meer
Apeldoorn
0611045906

Unknown zei

Hai
Ik zoek een spingatlager zoals op de schets te zien is. Ik kan van bijlagen bijsluiten zie ik zodat ik niet kan laten zien voor welk spinnewiel.
Heeft u een emailadres zodat ik u kan mailen met bijlage?

Hartelijke groet
Yvon van der Meer
Apeldoorn
0611045906

Anna zei

Beste Yvon,

Wij reviseren geen spinnewielen. Dit was een eenmalige actie voor een vriendin. Je mag natuurlijk altijd mailen, het e-mailadres popt up als je de knop 'mail me' in de rechter sidebar aanklikt.

Hartelijke groer,
Anna

Clementina zei

Hallo Anne,
Ik ben sinds kort in het bezit van een VO&S spinnewiel. Nu wil ik daar een
pu-aandrijfsnaar op zetten maar weet niet hoe ik dit voor elkaar moet krijgen. Ik ben bang dat hij op maat eromheen gedaan moet worden en dan pas vast smelten.
Maar waar kan ik dat laten doen ? Ik woon in Leeuwarden

Groetjes Clementina

Anna zei

Beste Clementina,

Helaas kan ik je hier niet mee helpen. Veel succes met je zoektocht.

Groet, Anna