vrijdag 20 juli 2012

Ouma tas 6

Doordat het spinnewiel er tussendoor kwam is de Ouma tas een weekje opgeschoven. Deze week en begin augustus de laatste delen.

De ouma tas is bijna af. Had ik al verteld dat 'ouma' een Afrikaans woord is voor 'oma'? Dat vind ik wel toepasselijk voor een tas van Afrikaanse omaatjes :-).

Het haakwerk is vrijwel gedaan. Nu komt de naaimachine van pas. Het eenvoudigste is om een rechte lap (2 x de hoogte van de tas + 1 cm naad) dubbel te naaien. Deze 'zak' naai je dan met de goede kant aan de zichtbare kant in de tas.Ik kies voor een iets ingewikkelder versie. Reken aan alle kanten nog 1 cm naad extra! Hiervoor heb je nodig (nauwkeurig meten) lapjes van:

2 keer voor / achterkant van de tas
2 keer bodem
2 keer zijkant
4 keer 1/2 bodem in de lengte (vergeet hier de extra naad niet)
1 keer breedte tas x gewenste hoogte voor portemonne/gsm vak
1 rits met de lengte van de tas
1 rits voor portemonnee vak

Wat ga je doen:
Naai beide bodems op elkaar, met een stiksel in de lengterichting van de bodem, goede kant buiten.

Naai de rits tussen de vier halve bodems. De goede kanten van de stof komen buiten.


Naai een zoompje in de lengterichting aan één kant van de lap die je portemoneevak gaat vormen. Naai één kant van de rits aan deze lap (goede kant rits en stof buiten).

Naai de portemonnee rits met de andere kant op de lap voor de achterkant van de tas. De verkeerde kant van het portemonneevak komt op de goede kant van de lap voor de achterkant.

Leg het portemonneevak glad over de lap voor de achterkant naar beneden. Stik nu eventueel een naad over deze lappen om een gsm vakje te maken.De zijkanten worden straks mee vastgestikt als de bodem en de zijkanten van de binnentas worden vastgemaakt.


Nu is het net wat je handiger vindt:
Naai de rits tussen de voor- en achterkant van de binnentas. De goede kant van de rits komt aan de verkeerde kant van de binnentas.
Naai de zijkanten en de bodem in de binnentas.
De volgorde maakt hierbij niet zo veel uit. Doe wat je het fijnste vindt.

Stik in het midden van de bodem aan de verkeerde kant van de binnentas een naad, in de breedte dubbel, zodat de bodem hier extra steun geeft.


Naai de binnentas met de verkeerde kant tegen de verkeerde kant van de buitentas met onzichtbare steekjes vast.

Geen opmerkingen: