woensdag 31 oktober 2012

Breien = science

Afgelopen zondag de uitzending van 'Focus' gezien bij de NTR? Deze aflevering is nog tot en met zondag via 'Uitzending gemist' te bekijken: klik.
Helaas alleen te zien in Nederland.


De uitzending gaat over het onderbewuste en wat dat deel van onze hersenen allemaal voor ons doet. Je weet wel, de naam die op het puntje van je tong ligt wil er maar niet af komen. Als je er dan niet meer aan denkt popt de naam vanzelf in je gedachten.

Julian Doyon is professor in de neurowetenschap. Hij doet onderzoek naar aangeleerde (geautomatiseerde) handelingen. Door die geautomatiseerde handelingen kun je twee of meer dingen tegelijk doen.
Maar, hoe doe je onderzoek in een hersenscanner waar je maar 60 cm ruimte hebt? Dan heb je niet veel bewegingsruimte, dus jongleren en turnen vallen af. Wij weten het wel: breien of haken.


In dit geval wordt het breien. Een vriendin, Rhonda Amsel, is ervaren breister. Zij denkt dat breien ook moet kunnen in de scanner. Voor wie het ook wil zien: dit onderwerp komt in deze aflevering aan bod vanaf ongeveer 26 minuten.Wat wij allemaal al lang weten en nu nog eens wordt bewezen: vrouwen kunnen héél goed breien en praten tegelijk. En het mooie is dat nieuwe handelingen (lees: Engels breien in plaats van continentaal breien) door de plasticiteit van de hersenen ook gautomatiseerd worden. Zelfs als je al 'op leeftijd' bent.

Geen opmerkingen: