dinsdag 23 oktober 2012

FO 6: Martina's sprei - deel 1


De eerste van mijn ufo's is af en daarmee een FO (finished object) geworden. De sprei die oma Martina in de jaren '30 van de vorige eeuw haakt voor haar oudste dochter Leuntje is nagemaakt en ligt nu op het bed van onze oudste.

Voor deze sprei haak ik eerst wat proeflapjes. Dat blijkt een wijs besluit. De eerste lapjes 'trekken' namelijk op de hoeken. Voor ieder die deze sprei ook wil haken volgt hier en in één van de komende berichtjes een algemene beschrijving.
 
De sprei is in principe met elk materiaal en elke garendikte te maken. Ik gebruikte een mengsel van katoen en acryl (Yeoman Panama) met een looplengte van 400 meter per 100 gram en een haaknaald 2.0 mm. Voor een bed van 120 x 200 cm heb ik 1600 gram gebruikt.
Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld Catania katoen. Deze katoen kun je bij Jeanet bestellen.
De sprei wordt gehaakt in banen. Voor de maat twijfelaar, zoals op de bovenste foto, haak ik 11 banen. Voor een bed van 90 x 200 cm heb je 8 banen nodig. De banen worden in de laatste toer aan elkaar gehaakt.

Het haken van de sprei is te verdelen in drie delen: 
  1. het haken van het middenstuk
  2. het omhaken van de baan
  3. het aan elkaar haken van de banen
Gebruikte steken: 
  • l = losse
  • hv = halve vaste
  • v = vaste
  • stk = stokje
  • picot = haak 5 l, haak 1 v in de 1e l
 
Deel 1:
Dit deel bestaat uit de schuine blokjes in het midden en de ketting van lossen daar omheen. De blokjes worden heen en weer gehaakt. De totale lengte van het middenstuk is minimaal zo lang als de lengte van het bed.
Het aantal blokjes in de lengte moet deelbaar zijn door 8 + 5. Dit is belangrijk, omdat anders het patroon van de rond gehaakte toeren niet uitkomt.

Haak 8 l + 3 keer l. Haak 7 stk op de l. Keer het werk. Haak 3 keer l.
* Haak 7 stk + 3 l + 3 keer l. Keer het werk. Haak 7 stk (er blijven nu 3 stk van de vorige toer over). Keer het werk.* Herhaal steeds *-* tot het middenstuk de gewenste lengte heeft.
 

Vanaf dit punt wordt er rond gehaakt. Elke toer wordt gesloten met een hv in de eerste steek van die toer. De volgende toer wordt begonnen met 3 l in plaats van het 1e stk.
Haak een rand van lossen om de middenblokjes. Dit is de 1e toer:
Haak 9 l, 1 v op het eerste stk van hetzelfde blokje. *Haak 5 l, 1 v op de punt van het volgende blokje*. Herhaal steeds *-* tot aan het einde van het middenstuk.
Haak dan weer 9 l, 1 v op het eerste stk van hetzelfde blokje. *Haak 5 l, 1 v op de punt van het volgende blokje*. Eindig de toer met 1 hv in de bovenste punt van het laatste blokje.

Met dank aan tante Catherien die nog veel over de sprei 'boven water' wist te halen.

 

6 opmerkingen:

Marga zei

Wat een schitterende sprei!!!! Geweldig, dat je het patroon wilt delen, want zo'n mooi patroon kom je dus nergens tegen. Bedankt voor het delen!

Groetjes Marga

Anna zei

Als je de sprei ook gaat maken / haken dan ben ik benieuwd naar het resultaat.

Michelle L. zei

So pretty and lacy! I love the photograph!

Marga zei

Ik zou het wel willen, maar moet eerst mijn deken af haken, anders blijft die liggen, en mijn sjaal, daarna denk ik wel, dat ik eraan zal beginnen. Dan zal ik je zeker laten zien, hoe het gaat!

Groetjes, Marga van haken met marga

Anoniem zei

Wat leuk, deze sprei ligt dus bij mij ook al meer dan twintig jaar als een UFO. Patroon stond toen in de Ariadne en ik was hem aan het maken in het wit van Durable katoen. Ga hem opzoeken en eens kijken of ik er een eindje aan kan haken!

gonny zei

Wat gaaf dat je dit hebt uitgeschreven. Ik denk dat ik het ga proberen, maar weet nog niet wannneer. Volgens mij hadden mijn ouders zoiets vroeger ook in huis, maar ik kon nog nergens een patroon vinden dat er op leek. En nu zomaar hier.